Elämä on opettanut

Iän myötä käsitys elämästä on muokkaantunut vähän toisenlaiseksi kuin ”aktiiviaikoina”. Ennen se oli enemmänkin pyrkimystä tehdä, saada aikaan, vaikuttaa itse. Vanhana, elämää ikään kuin peruutuspeilistä katsoen, oma aktiivisuus tuntuu toisarvoiselta ja elämä itsessään on johdattava ja opettava osapuoli. Elämän antaja, kaikkivaltias Jumala, on suuri opettaja kaiken tapahtuneen ohjaajana. Kolmea asiaa hänen koen opettavan minulle.

Kiitollisuutta. Elämän kokeminen ja tunnustaminen saaduksi lahjaksi tekee siitä myönteisen, iloisen asian. Se opettaa myös näkemään myönteisiä puolia kaikessa, tapahtumissa niin kuin toisissa ihmisissäkin. Se on avain nöyryyteen ja epäitsekkyyteenkin. ”Kiitä Herraa, äläkä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt!”

Luottamista. Ihminen on tarkoitettu yhteyteen. Tarvitsen toisia ja he tarvitsevat minua. Ei vain sitä, mitä teen, vaan sitä mitä olen. Pitää voida luottaa niin toisiin kuin itseensä. Jokainen merkitsee toisille paljon. Ennen kaikkea elämä opettaa luottamaan Jumalaan. Ei tarvitse olla omassa varassa. Kaiken saa uskoa Jumalan varaan. Hän on ja hän toimii. Ihminen saa uskoa itsensä kaikkineen hänen varaansa. Tiivistetysti Jeesus sanoo tämän: ”Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun”. Se lienee tärkein sanomani tässä.

Anteeksisaamista. En osaa toteuttaa elämää tekemättä syntiä. En myöskään jaksa kestää ahdistavaa oloa sisälläni. On valtava uusi mahdollisuus elämään, kun saa anteeksi. Jumala on anteeksiantava. Jeesus on syntini sovittanut. On suostuminen levollisesti armon varassa elämiseen. On myös nöyrryttävä antamaan anteeksi toisille. Ei saa kääntää selkäänsä kenellekään ja olla kova. Kun tuntee Paavalin tavoin olevansa ”syntisistä suurin”, voi tarttua myös kirkossa saatuun synninpäästöön. Se on suurenmoinen mahdollisuus! Ei tämänkään oppiminen ole helppo asia.

Näitä kolmea tuntuu elämä edelleen opettavan. Hyvä Jumala antakoon siihen siunauksensa niin sinulle kuin minullekin.

 

Olli Kaskelma

Eläkepappi