Uusin silmin katsomista

Varusmiespalveluksen tavoin itsenäisyyspäivä ehti vuosien varrella muuttua osalle ihmisistä rutiinisuoritukseksi. ”Intti” käytiin hoitamassa pois alta, mutta pohdinta oli lähinnä siinä, miten armeijaoloaika ajoittuu jatko-opiskelujen kannalta ja miten elämä jatkuu palveluksen jälkeen. Itsenäisyyspäivä on toki ollut arvostettu Suomen juhla koko ajan, mutta senkin syvempi merkitys – itsenäisyys – saattoi jäädä osalla taka-alalle.

Ukrainan tapahtumien myötä sekä varusmiespalvelusta että itsenäisyyspäivää katsotaan nyt uusin silmin. Armeijaan ei mennä vain viettämään kuutta tai useampaa kuukautta, ja viimeistään nyt tiedetään, mitä kuudes päivä joulukuuta ja itsenäisyys merkitsevät.

Nämä tekijät sekä julkisuudessa käydyt keskustelut erilaisiin tilanteisiin varautumisista ovat luultavasti osaltaan taustalla siinä, että myös reserviläistoimintaan on kohdistunut uudenlaista kiinnostusta.

Pälkäneelläkin reserviläisyhdistysten jäsenmäärät ovat kasvaneet ja voivat kasvaa edelleenkin, sillä reserviläiset ovat paljon esillä juuri joulukuussa. Aktiivisen oman toiminnan – esimerkiksi olosuhteiden ja yhteistyön mahdollistaman erittäin aktiivisen ampumarataharjoittelun – lisäksi reserviläiset ovat Pälkäneellä mukana erilaisissa kunniavartioissa ja muun muassa Syrjänharjun perinteisissä joulutulissa.

Kommentointi on suljettu.