Hinku-teko palkinto Rautajärven seudun kylät oy:lle – ”Voitte kuvitella, että olen aika onnellinen tällä hetkellä”

Rautajärven seudun kylät oy vastaanotti torstaina Suomen ympäristökeskuksen myöntämän Hinku-teko palkinnon. Tunnustus myönnettiin Rautajärven Torppakylä -hankkeesta ja biohiilen tekemisestä.

– Rautajärvellä on tehty hienoa ja esimerkillistä työtä kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi, kun vanhojen torppien hirret hyödynnetään uusien rakennusten pohjana, palkinnon Rautajärven koululla luovuttanut Jyrki Tenhunen totesi.

Biohiiltä Rautajärvellä taas on tehty vanhan rakennuksen purettuja lautoja polttamalla ja sekoittamalla sitä esimerkiksi lantaan. Näin saatu maanparannusaine on hyvä kasvuravinne esimerkiksi kukkamaihin. Biohiili sitoo hiiltä maahan vuosikymmeniksi.

– Rautajärvellä tuntuu olevan hyvä meno ja hyvä henki, Tenhunen kehui.

Pauli Luhtajärvi (vasemmalla) vastaanottaa tunnustuksen Suomen ympäristökeskuksen Jyrki Tenhuselta.

Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka onnitteli Rautajärven seudun kylät oy:tä saadusta tunnustuksesta.

– Rautajärvi on ollut oikein tienraivaaja Torppakylä-hankkeineen. Se on ollut ainutlaatuinen hanke. Paikallisilla, pienillä teoilla on iso merkitys, Pikka lausui.

Palkinnon vastaanottanut Rautajärven seudun kylät oy:n puheenjohtaja Pauli Luhtajärvi otti tunnustuksen mielissään vastaan.

– Voitte kuvitella, että olen tällä hetkellä aika onnellinen. Tämä ei ole kuitenkaan mikään yhden miehen projekti. Ilman aktiivisia kyläläisiä, talkoolaisia ja hyviä verkostoja hanke ei olisi onnistunut, Luhtajärvi muistutti.

Jyrki Tenhunen (vasemmalla), Pauli Luhtajärvi ja Pauliina Pikka kokoontuivat palkitsemisen jälkeen yhteiskuvaan.

Suomen ympäristökeskus valitsee Hinku-teot Hinku-verkoston kunnissa toteutetuista toimenpiteistä. Ne voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkintoraati ottaa valinnassaan huomioon kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi muun muassa innovatiivisuuden, energiatehokkuuden, taloudellisen kannattavuuden, yhteisöllisyyden lisäämisen ja viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisäämisen.

Pälkäne liittyi Hinku-kunnaksi vuonna 2019.

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

 

Lue myös:

Rautajärveläinen torpansiirtäjä – Marjatta Stenius-Kaukosen ja hänen miehensä pilottihanke auttaa torppakylän tuleviakin rakentajia

Torppakylä alkaa nousta Rautajärvelle – ensimmäisen alueelle rakentuvan hirsitalon hirret ovat peräisin kylällä sijaitsevasta Pentintalosta

 

 

Kommentointi on suljettu.