Vastine mielipidekirjoitukseen: Lietetyhjennysten valvonta-asia perustuu voimassa olevaan jätelakiin

Sydän-Hämeen Lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa Riitta Parviainen kirjoitti saostus- ja umpisäiliölietteiden tyhjennyksistä Pälkäneen kunnassa. Parviainen väitti myös alueellisen jätehuoltolautakunnan painostavan Pälkänettä asiassa. Kirjoitus sisälsi valitettavan paljon virheellistä tietoa, minkä koen aiheelliseksi korjata.

Parviainen kirjoittaa, että asiakas saisi tilata lietekaivonsa tyhjennyksen sieltä mistä haluaa. Parviainen on tässä väärässä. Saostus- ja umpisäiliölietteiden jätehuolto on kunnalle määrätty lakisääteinen tehtävä. Jätelain mukaan kunnan on huolehdittava muun muassa lietteiden keräyksestä, kuljetuksesta ja käsittelystä. Lietteiden kuljetukset hoitaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kilpailuttamat kuljetusyrittäjät. Muutos on tapahtunut jo vuonna 2017.

Asia perustuu voimassa olevaan jätelakiin, kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin ja alueellisen jätehuoltoviranomaisen tekemiin lainvoimaisiin päätöksiin.

Jätelainsäädännön tärkeimpänä tavoitteena on jätehuollon järjestäminen ympäristön ja terveyden kannalta turvallisella tavalla. Yritystoiminnan edistäminen on toissijaista. Ympäristön- ja terveydensuojelun vuoksi jätehuolto ei ole vastaava valinnanvapausasia kuin Parviaisen mainitsema apteekin tai ruokakaupan valinta.

Lietekuljetukset toimivat muualla toimialueella pääsääntöisesti hyvin. Lietekuljetusten muutoksella on saavutettu kiistattomia ympäristöhyötyjä. Toisin kuin muualla toimialueella, Pälkäneen kunnassa on edelleen paljon kiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet kunnan järjestämään lietekuljetukseen. Liittymistä edellyttävät jätelaki ja kunnalliset jätehuoltomääräykset, mitkä velvoittavat myös Pälkäneen kuntaa ja sen kuntalaisia.

Jätehuoltolautakunta ei painosta Pälkänettä, vaan viranomaisella on velvollisuus puuttua lainvastaiseen toimintaan sitä havaitessaan. Tämän takia jätehuoltoviranomainen on joutunut laittamaan vireille jätelain ja jätehuoltomääräysten vastaista toimintaa koskevan asian kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaan kuuluvat mahdolliset valvontatoimet asiassa.

Anu Toppila

Jätehuoltopäällikkö

Alueellinen jätehuoltolautakunta

 

Lue myös:

Mielipide: Painostaako Tampereen alueellinen jätehuoltolautakunta Pälkänettä