Mielipide: Painostaako Tampereen alueellinen jätehuoltolautakunta Pälkänettä

Mitä ajattelevat Pälkäneen päättäjät, kun laittavat osalle kuntalaisista 280 euron uhkamaksun, ellet liity Pirkanmaan jätehuoltoon? Kaikkihan tuota kirjettä eivät ole saaneet. Onko kunnan tarkoitus painostaa niitä asukkaita, jotka eivät oikeuksiaan tiedä, liittymään Pirkanmaan jätehuoltoon saostus- ja umpisäiliölietteen tyhjennyksen saadakseen? He eivät ymmärrä, että liittyessään tulee tuo maksu moninkertaisesti menetetyksi. Pirkanmaan jätehuollon maksut ovat huomattavasti suuremmat kuin paikallisten toimijoiden. Lisäksi kiinteistöille tulee kustannuksia rakentaa tiet, huolehtia talvikunnossapidosta niin, että yhtiön suuret autot pääsevät kaivojen viereen. Tulevat kyllä tilattaessa, mutta maksun perivät siitä huolimatta pääsivätkö tyhjentämään. Osalle kiinteistöistä pääsee vain traktorilla joko tien tai esimerkiksi rumpusillan painorajan vuoksi.

Olen aiemminkin asiasta kirjoittanut ja todennut, että palvelun tilaaja, joka maksaa palvelun, saa sen Suomen lakien mukaan tilata sieltä, mistä sen edullisimmin saa. Voimmehan itse ainakin toistaiseksi valita ruokakaupan, apteekin, huoltoaseman tai muun vastaavan, ellei jokin lautakunta päätä niistäkin puolestamme. Kunnan päättäjien tulisi ymmärtää, että kunnassa tulee säilyttää työpaikat ja eri alojen toimijat, jolloin myös verotulot jäisivät omaan kuntaan. Työpaikkojen ja yritysten hävittyä lisääntyy myös työttömien määrä vähentäen verotuloja ja lisäten kustannuksia. Kuka maksaa tyhjennyksen niille asiakkaille, joilla siihen ei varaa ole. Haja-asutusalueilla elää paljon yksinäisiä vanhuksia.

Kukaan ei kerro, miksi on lainvastaista tilata paikalliselta yrittäjältä, vedotaan vain pykäliin. Kun tyhjennys suoritetaan kyseessä olevien pykälien mukaisesti kerran vuodessa, ei kenelläkään pitäisi olla valittamista. Toinen asia on sitten se, että Pirkanmaan jätehuollolle annetaan monopoli kuntamme alueelle. Eikö monopoliaseman luominenkin ole lainvastaista? Suomen valtiossa on tietääkseni edelleen voimassa kilpailutus, jota vaaditaan muun muassa kaikissa kunnan omissa hankinnoissa ja sen omistamissa laitoksissa (vähintään kolmelta pyydettävä tarjous).

Haluan kysyä, kuka tuon 280 euron maksun pystyy perimään, koska se on lainvastainen ja laitettu vain pelotteeksi, jos vaikka joihinkin tehoaisi. Minuun ei tehoa ja en sitä koskaan tule maksamaan, vaikka kirjeen saisinkin.

Lopuksi haluan ilmoittaa, että Kuljetusliike Timo Tuominen tyhjentää likakaivoja ainakin vielä tämän vuoden.

Riitta Parviainen, lehtori AMK

 

Lue myös:

Vastine mielipidekirjoitukseen: Lietetyhjennysten valvonta-asia perustuu voimassa olevaan jätelakiin

Lietekuljetuksiin liittyen uusia päätöksiä – hallinto-oikeus hylkäsi Pälkänettä koskeneen valituksen, jätehuoltolautakunta pohtii nokialaisyritysten toimintaa

Kommentointi on suljettu.