Jotain rajaa: ”Direktiivi pakottaa suomalaiset remontoimaan kotejaan ennenaikaisesti”

EU-parlamentti hyväksyi 14. maaliskuuta direktiivin asuntojen energiatehokkuudesta. Asuinrakennusten olisi saavutettava direktiivin mukaan vähintään energiatehokkuusluokka E vuoteen 2030 mennessä ja energialuokka D vuoteen 2033 mennessä.

Kiinteistöliiton arvion mukaan direktiivi koskisi 1,5 miljoonaa asuntoa Suomessa. Joka toinen kerros- ja omakotitalo joutuu tekemään energiaremontin. Koko rakennuskannan osalta korjausten kustannukset olisivat noin 21 miljardia euroa.

Direktiivi pakottaa suomalaiset remontoimaan kotejaan ennenaikaisesti. Tavallisen suomalaisen näkökulmasta vaatimus on suorastaan irvokas. Isommilla paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat jo huipussaan. Nyt hintoihin lisätään vielä täysin turhia korjauskuluja.

Pienemmillä paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat puolestaan viime vuosina romahtaneet niin, että EU-direktiivin vaatimat korjauskulut ylittäisivät asunnon hinnan. Asuinpaikasta riippumatta pieni- ja keskituloiset suomalaiset ovat isoissa vaikeuksissa näiden täysin tuulesta temmattujen vaatimusten edessä.

Mitä ja kenen etua tämä ihmisten kurjistaminen edistää? Asumisen, ruuan, sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat jo nyt nousseet yli sietorajan.

Nähtävästi Marinin hallitus on innolla mukana tässäkin hankkeessa. Suomihan on jo maksanut EU:n elvytysrahaston kautta muun muassa Italian ”vihreää siirtymään”. Tukirahojen on yleisesti arvioitu kulkeutuvan paikalliselle mafialle. Elvytysrahastoon Suomi osallistui 6 miljardilla eurolla, velkarahalla. Nyt ollaan jälleen samalla tiellä.

Uuden direktiivin myötä suomalaiset mitä todennäköisimmin joutuvat maksamaan omien asuntojensa turhien korjauksien lisäksi jälleen myös muiden EU-maiden remontit vihreän siirtymän nimissä.

Näin ei yksinkertaisesti pidä jatkaa.

Aarne Raevaara

eduskuntavaaliehdokas (ps)

Kommentointi on suljettu.