Leader-rahoituksella ja Säästöpankkisäätiön tuella kehitetään elinvoimaa ja hyvinvointia – Eri puolilla kuntaa tehtävä kehittämistyö on monipuolista

Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistys on hyödyntänyt tanssilavan kunnostushankkeessa sekä Leader-rahoitusta että Säästöpankkisäätiön tukea.

Vuonna 1997 aloittanut Pomoottori ry opetti Pälkäneen kyliä, yhdistyksiä ja pienyrityksiä EU-aikaan. Leader-rahoitus poiki maaseudun elinvoimaa ja hyvinvointia edistäviä hankkeita.

Kuntaliitosten myötä kehittämisyhdistys jäi pieneksi ja yhdeksän vuotta sitten Pälkäne liittyi Pirkan Helmeen. Sen toimialueeseen kuuluvat Pälkäneen lisäksi Valkeakoski, Akaa ja Urjala.

Pälkäneen aktiiviset kylät ja muut ominaispiirteet huomioitiin Pirkan Helmen strategiassa, joka ohjasi Leader-rahoitusta viime vuonna päättyneellä rahoituskaudella. Kehittämisinto ei lopahtanut, sillä 57 hanketta toteuttanut Pälkäne oli Pirkan Helmen aktiivisin Leader-rahoituksen hyödyntäjä.

Eri puolilla kuntaa tehtävä kehittämistyö on monipuolista. Leader-rahalla on tuettu lähiruoan jatkojalostusta ja suoramyyntiä, korjattu rauniokirkon muureja ja selvitetty lasikattamista, kehitetty Laipanmaan reitistöjä, tuettu nuorten yrittäjyyttä Tervapirtillä, suunniteltu taiteilijaresidenssiä Luopioisiin, järjestetty elokuvafestarit Aitooseen ja paljon muuta.

Erityisesti yhteisöllinen kehittäminen ja kylien elinvoiman edistäminen ovat voimissaan Pälkäneellä. Se keräsi myös valtakunnallista huomiota, sillä Rautajärven Torppakylä palkittiin Suomen vuoden 2022 Leader-kylähankkeena.

Leader-rahoitusta jaossa 3,1 miljoonaa euroa

Rahoituskauden 2023–2027 hanke- ja yritystukien haku aukesi juhannuksen alla. Syksyllä hakuun tulevat laajakaistahankkeiden ja pienhankkeiden tuet.

Leader-rahoitusta voi hakea sekä yleishyödylliseen että yritystoiminnan kehittämiseen. Yleishyödyllinen kehittäminen voi olla aineettomia kehittämistoimia, investointeja tai koulutusta ja tiedonvälitystä. Hankerahoitusta voivat hakea yhdistykset, osakaskunnat ja muut yleishyödylliset yhteisöt. Leader-yritystuki on tarkoitettu maaseudulla toimiville mikroyrityksille, jotka työllistävät korkeintaan viisi henkilötyövuotta.

Hankerahoituksen jakoa ohjaa Pirkan Helmi ry:n strategia. Sen painopisteitä ovat kylien elin-, pito- ja vetovoiman vahvistaminen sekä yritystoiminnan kehittäminen. Lisäksi strategiassa huomioidaan monimuotoinen luonto, kulttuuriympäristö, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ympäristövastuullinen toiminta, lapset ja nuoret, uuden oppiminen, verkostoituminen ja yhteistyö.

Viiden vuoden aikana strategian toteuttamiseen arvioidaan käytettävän kokonaisuudessaan 5,3 miljoonaa euroa. Siitä 3,1 miljoonaa euroa on Leader-rahoitusta, josta 43 prosenttia saadaan EU:n maaseuturahastosta, 37 prosenttia valtiolta ja 20 prosenttia kunnilta.

Säätiöltä rahaa omarahoitusosuuteen

Nuijantalolla torstaina 24. elokuuta järjestettävä hankeilta tarjoaa tietoa ja vinkkejä kehittämishankkeita ideoiville kylille ja yhdistyksille. Kello 17.30 alkavassa illassa Pirkan Helmi ry kertoo Leader-tuesta ja Luopioisten Säästöpankkisäätiö apurahoistaan. Säästöpankkisäätiön rahoitus on yksityistä rahaa, joten sitä voi hyödyntää Leader-hankkeiden omarahoitusosuutena.

Luopioisten Säästöpankkisäätiö on 12 toimintavuotensa aikana edistänyt toimialueensa elinvoimaa 770 000 eurolla. Keväällä säätiö jakoi yli 130 000 euroa 47 eri hakijalle. Apurahoista 80 prosenttia kohdistui Pälkäneelle. Syyskuun alussa järjestetään toinen hakukierros.

Säästöpankkisäätiö on käynnistänyt myös yhdistysten hankekilpailun. Parhaan suunnitelman toteutukseen jaetaan 10 000 euron kehittämisraha lokakuussa 2023. Kilpailu on tarkoitettu Pirkanmaalla toimiville yhdistyksille. Palkittavan hankkeen tulee säätiön sääntöjen mukaisesti edistää elinvoimaa tai urheilua ja kulttuuria Pälkäneen alueella. Elinkeino- tai tulonhankkimistoimintaa säätiö ei voi tukea.

Kahvitarjoilun vuoksi hankeiltaan on ennakkoilmoittautuminen osoitteessa https://www.pirkanhelmi.fi/ilmoittautuminen-hankeiltaan.

Rahoituskauden 2014–2022 parhaana Leader-hankkeena Pälkäneellä palkittu nuorten ympäristökasvatushanke Nuorten virta keräsi omarahoitusosuuden Säästöpankkisäätiön ja paikallisten yrittäjien tuella. Viime vuonna Hertta Raivio (vasemmalla), Erika Tuomi ja Liisa Makkonen kiersivät 40 kesätapahtumassa esittelemässä Pälkäneen järvien tilaa ja niiden hyväksi tehtävää työtä.