Poliisikin oli puhumassa nuorille ja vanhemmille yhteisillassa – ”Muista, että jo yksi isku voi tappaa äläkä koskaan jaa alastonkuvaa eteenpäin!”

Mikko Pitkänen ja Tuomas Luhtaniemi Sisä-Suomen poliisista kertoivat karuja esimerkkejä nuorille.

– Alussa sanottiin, että teille nuorille tulee tunne, ettei teitä haluta paikkoihin. Kyllä teidät halutaan, mutta älkää sikailko! napauttaa ylikonstaapeli Mikko Pitkänen Sisä-Suomen poliisista Tampereelta. Hänellä on lähes 25 vuoden ura takana poliisissa.

Yhteiseen vanhemmille, nuorille ja kylän toimijoille tarkoitettuun iltaan oli saapunut myös poliisi, ja kaksin kappalein. Pitkäsen lisäksi paikalla on ylikomisario Tuomas Luhtaniemi Sisä-Suomen poliisin Kangasalan yksiköstä.

– Kunnioittakaa sääntöjä. Vapaus tuo mukanaan myös vastuun.

Mikko Pitkänen toimii poliisin Ankkuri-tiimissä, joka tukee lasten ja nuorten hyvinvointia ja estää ennalta rikollisuutta.

Pitkäsen ja Luhtaniemen esityksestä ilmenee, että Pälkäneellä nuorten alle 18-vuotiaiden tekemät rikosmäärät ovat maltilliset, vaikkakin kasvusuunnassa.

– Jos teille tarjotaan kannabista, älkää kokeilko! Kaikkiin huumeisiin jää helposti koukkuun, ja seuraukset voi huomata vasta vuosienkin päästä.

Huumausainerikoksiin liittyy myös aina tavalla tai toisella väkivalta.

Nuoret kuuntelivat, kun poliisi puhui rikosoikeudellisesta vastuusta ja muusta nuoria koskettavasta.

Älä ikinä jaa alastonkuvaa!

Poliisit kertovat siitä, miten kiusaaminen on vallankäyttöä. Laki ei tunne varsinaista kiusaamisnimikettä, mutta Pitkänen kertoo, miten nöyryyttäviksi tilanteet saattavat äityä.

– Olen nähnyt, miten nuori voi haluta vahingoittaa itseään tai jopa surmaa itsensä jatkuvan nöyryyttävän kiusaamisen seurauksena.

Siksi toisen kunnioittaminen on kaiken a ja o.

– Jos kaikki muut nauravat paitsi yksi, ei enää olekaan hauskaa. Älä ajattelemattomuuttasi loukkaa ketään!

Poliisit muistuttavat myös siitä, miten tärkeää on seksuaalinen itsemääräämisoikeus.

– Älä koskaan jaa alastonkuvaa, älä laita nettiin äläkä jaa kuvia eteenpäin! Kerro aina kotona ja puhu asioista totta!

Kun asiasta on kertonut eteenpäin, vastuu siirtyy aikuiselle.

Mikko Pitkänen on nähnyt, miten traumaattisia tilanteita seksuaalirikokset aiheuttavat uhrilleen. Hän sanookin, että pitää aina kertoa läheiselle, jos on sattunut jotakin. Muuten on entistä pahempi olla.

Mikko Pitkänen ja Tuomas Luhtaniemi Sisä-Suomen poliisista kehottivat kunnioittamaan aina muita ihmisiä ja yhteistä omaisuutta.

Jo yksi isku voi tappaa

Tuomas Luhtaniemi toteaa, että tyypillistä nuorten tekemille väkivaltarikoksille on impulsiivisuus. Usein on kyse vahingosta, jos toiseen sattuu pahasti.

– Yksi isku voi tappaa. Yksi pienen hetken ajattelemattomuus voi muuttaa kokonaan niin oman kuin toisen elämän, Mikko Pitkänen sanoo.

Tuomas Luhtaniemi lisää, että varsinkin päähän osunut isku voi aiheuttaa koko loppuelämän aivovamman.

– Skuutilla ajaessa voit halkaista kallosi. Mieti, mitä teet ja mitä siitä voi seurata, Luhtaniemi sanoo.

Rikosoikeudellinen vastuuikäraja Suomessa on 15 vuotta. Kaikista rikollisista teoista jää poliisille merkintä, ja ne voivat vaikuttaa tulevaisuuteen.

– Vahingonkorvausvastuussa ei ole alaikärajaa, eli joko maksat itse tai vanhempasi maksavat. Joskus toki sovittelu tulee kyseeseen.

 

Lue lisää:

Kylän toimijat pääsivät ääneen nuorten asioissa yhteisillassa – ”Jos meillä on hölmöillyt, saako tet-paikkaa?”

”Koko Pälkäneen nuoriso mustamaalataan, jos pieni joukko törttöilee” – nuoret kaipaavat kattoa pään päälle ja huoletonta oleilua

Törttöily on pienen joukon aikaansaannosta – ”Ei tässä mistään ilmiöstä ole kyse”