Uutta sykettä kylän sydämeen – Pakkalan kyläkaupan tuore kauppiasnelikko hyppää uudelle alalle innokkain ja luottavaisin mielin

– Kyllähän kylä on ollut vähän hiljainen sen jälkeen, kun kyläkaupan toiminta lakkasi. Tuntuu paljon hiljaisemmalta, ja kaupparakennuskin on hylätyn näköinen ”suljettu”-kyltteineen ja pimeine ikkunoineen. Kauppa on kuitenkin ollut sellainen kylän sydän ja yhteinen kohtaamispaikka, Teemu Vesa miettii.

Helena Kangasluoma ja Antti Antila nyökyttelevät vieressä, ja niin tekisi myös Essi Antila, mikäli sairastuminen ei olisi estänyt häntä osallistumasta haastatteluhetkeen. Koolla ovat Pakkalan kyläkaupan uudet kauppiaat, jotka huolehtivat jatkossa kaupan pyörittämisestä.

– Kauppa pyritään saamaan auki maaliskuun aikana, mutta tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa, Antti Antila toteaa.

Ennen avaamista kaupassa tehdään pintaremonttia: tiedossa on seinien maalaamista ja lattian kunnostamista. Rekrytointiakin on tiedossa, sillä nelikko aikoo palkata kaupalle ainakin kaksi työntekijää. Näin kauppiaille jää aikaa myös päätöihinsä: Teemu Vesa ja Helena Kangasluoma pitävät Pakkalassa siipikarjatilaa ja viljelevät myös peltoa sekä tekevät koneurakointitöitä. Naapurissa Kunnissa asuvat Antilat pitävät niin ikään broileritilaa ja viljelevät peltoa sekä vuokraavat maneesia.

– Kaupan pitäminen on meille kaikille uusi aluevaltaus. Kiva päästä kokeilemaan ja kehittymään tälläkin alalla, Antti Antila sanoo.

Helena Kangasluoma, Teemu Vesa ja Antti Antila sekä kuvasta puuttuva Essi Antila hyppäävät kauppiasuralle luottavaisin mielin.

Kahvilaa kehitetään

Pakkalan kyläkauppa jatkaa edelleen M-ketjussa, jossa se toimi myös edellisen kauppiaan Marko Nikkilän alaisuudessa. Kauppiasnelikko kiittelee ketjua siitä, että sen rakenne on kevyt, ja jokaiselle kaupalle jää vapauksia päättää myyntiin otettavista tuotteista melko vapaasti.

– Alkuun meille on tärkeintä, että saadaan hyllyt täyteen tavaraa mallilla ”kaikille kaikkea” ja perusliiketoiminta rullaamaan, mutta joitakin kehittämisideoitakin meillä jo on, Kangasluoma kertoo ja jatkaa, että tarkoitus on saada myyntiin myös joitain parempia tuotteita perusvalikoiman rinnalle.

Toiveita on myös esimerkiksi lähiruoan ottamisesta valikoimaan.

– Kahvilatoimintaa kehitämme myös. Nyt kahvio on ollut pieni tila, ja aiomme laajentaa sen aluetta suuremmaksi. Myös kahviossa myytäviä tuotteita aiomme päivittää paremmiksi, Vesa kertoo.

Uudet kauppiaat avaavat Pakkalan kyläkaupan maaliskuun aikana.

Idea itämään syksyllä

Ajatus kauppiaiksi ryhtymisestä alkoi itää nelikon mielissä viime syksynä. Vesa ja Antti Antila keskustelivat mahdollisuudesta jo lokakuun tienoilla, mutta ensimmäiset pohdinnat eivät vielä johtaneet konkreettisiin lopputuloksiin. Lopulta asioista päästiin yksimielisyyteen edellisen kauppiaan kanssa kuluvan vuoden puolella.

– Asiaa piti miettiä ensin huolella ja pitää porukalla useampia palavereja. Varmasti matkan varrella tulee meille paljon uutta ja ihmeellistä, mutta samalla meillä on myös mahdollisuus tuoda uusia näkökulmia kaupan toimintaan, Vesa huomauttaa.

Liiketoimintapaikkaa kauppiasnelikko pitää hyvänä. Sappeeseen kulkijoita riittää läpi vuoden, ja Pakkalassa riittää porukkaa pientä kokoaan enemmän: onhan siellä paljon yritystoimintaa ja muualta tulevia työntekijöitä.

– Kaupan aukioloaikoja emme ole vielä lyöneet lukkoon, mutta sen on tarkoitus olla avoinna joka päivä mahdollisimman laajoin aukioloin, Vesa ja Antila toteavat yhdessä.

 

Lue myös:

Marko Nikkilä laittoi Pakkalan kyläkaupan liiketoiminnan myyntiin – ”Aika aikansa kutakin”