Urheilu monesti liian kilpailuhenkistä – Pentti Lahtinen haastaa seuraa pohtimaan sitä viisikymppisten joukkoa, joka ei liiku

– Olen niin iloinen, että Ketolan Petri noteerasi Luja-Lukon kuntajaoston vapaaehtoistoimijat. Usein he jäävät huomiotta, vaikka liikunnan edistämisen kannalta vapaaehtoiset ovat avainasemassa, Pälkäneen Luja-Lukon kuntojaoston puheenjohtaja Pentti Lahtinen sanoo.

– Olen niin iloinen, että Ketolan Petri noteerasi Luja-Lukon kuntajaoston vapaaehtoistoimijat. Usein he jäävät huomiotta, vaikka liikunnan edistämisen kannalta vapaaehtoiset ovat avainasemassa, Pälkäneen Luja-Lukon kuntojaoston puheenjohtaja Pentti Lahtinen sanoo.

Lahtinen viittaa kuntojaoston vapaaehtoisten palkitsemiseen Vuoden ohjaajana. 90 vuotta täyttävä Luja-Lukkokin urheiluseurana kuuluu vauvasta vaariin.

– Liian usein urheilusta puhutaan vain kilpailun kautta, ja palstatilaa saa pelkästään kilpaurheilu. Missä on se porukka, joka liikkuu muuten? Yhä yhteiskunnassa on liian iso joukko ihmisiä, jotka eivät liiku. Heidän liikuttamisensa on avainasemassa.

Kaikenikäiset liikkumaan

Kun lapset harrastavat, vanhemmat kuskaavat ja hyvässä lykyssä toimivat vapaaehtoisina. Tässä taustalla on usein motivaattorina kilpailu ja esiintyminen lajin mukaan. Kuntojaoston tulevaisuutta pohdittaessa olisi Lahtisesta tärkeää tunnistaa noin viisikymppisten ikäryhmä.

– Miten tämä joukko täyttää vapaan, kun lapset lentävät pesästä? Usein vasta eläkeiässä voi syttyä lamppu, että nyt pitäisi tehdä jotain. Tätä kautta saadaan taas vapaaehtoisiakin liikkeelle.

Lahtinen hivenen haastaakin seuraa pohtimaan sitä, miten saada intekroitua myöhäisessä keski-iässä olevia mukaan urheilemaan ja vapaaehtoisiksi. Höntsäpalloilukin vaatii sen jonkun innokkaan aloittamaan ja saamaan mukaan muita.

Pentti Lahtinen näkee huikean mahdollisuuden myös teknologian hyödyntämisessä tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi eläkeläisten etätreenit. Tätä voisi miettiä niin, että osa liikkuu kotoa, osa tulee paikan päälle eri kylätalojen yhteisille foorumeille. Tätä voi laajasti hyödyntää eri paikkoihin.

Pitkä urheilutausta

Alkujaan helsinkiläisen Pentti Lahtisen vaimo Eliisa Lahtinen peri talon Luopioisista vuonna 1979. Pentti Lahtisella on pitkällinen ja vahva osaaminen ympäristögeotekniikan puolella, joten oli 1980-luvun lopulla iso hyppäys muuttaa pääkaupunkiseudulta Sydän-Hämeeseen.

Urheilutaustan, joka koostui yleisurheilusta, hiihdosta ja koripallosta laajeten 19-vuotiaana tanssiin, omaava Lahtinen toimi Tapanilan Erän puheenjohtajana. Tämä vaihtui Luopioisten Lujaan muuton toteuduttua. Vuonna 2008 seura yhdistyi Pälkäneen Luja-Lukkoon.

– Ehdotin 1990-luvun alussa vahvaa seuraa Sydän-Hämeen Urheilijat, mutta tämä kaatui joidenkin kuntien vastustukseen.

Tanssitoiminnan Lahtinen aloitti 30 vuotta sitten seurassa.

Seuratalon harjoitukset menossa. Pentti Lahtinen näyttää tanssikuvioita Minna Vuorinen-Ojanperän kanssa. Kuva: Tomi Niemi.

Tanssi koukuttaa

Pentti Lahtinen vetää yhdessä vaimonsa ja Minna Vuorinen-Ojanperän kanssa tanssikerhoa Luopioisten seuratalolla sunnuntaisin. Väkeä käy noin 40.

– Tanssi on valtavan hieno laji. Se kehittää luovuutta, ja sosiaalinen ulottuvuus on merkittävä.

Vaikka Lahtinen on itse tanssinut jo 55 vuotta, hän haluaa jatkuvasti kehittää itseään ja oppia uutta. Opettaminen on oma juttunsa, josta hän saa valtavan paljon.

– Aivot saavat miettimistä, kun joutuu pohtimaan, miten opettaa asiaa eri vinkkeleistä.

Paria tanssiin ei tarvitse, sillä senioritanssissa ei viedä ollenkaan. Siinä olisi kehitettävää nuoremmillekin, sillä senioritanssi yhdistelee eri maiden kansantansseja ja paritansseja.

 

Lue lisää:

Pälkäne palkitsi urheilijoitaan – Vuoden ohjaaja ja Kunnon kuntalainen -tunnustukset vapaaehtoistyölle

Vuoden ohjaajaksi Pälkäneen Luja-Lukon kuntojaoston vapaaehtoisohjaajat