Elokuvamaskeeraaja Ari Savonen antoi filmifestivaaleilla vinkkejä maskeeraukseen – mustikkakeitto sopii hyvin tekovereksi

Kangasala-talossa järjestettiin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Kangasala Film Festival. Elokuvafestivaaleilla ohjelmassa oli elokuvia ja lyhytelokuvia sekä erilaisia työpajoja ja luentoja. Sunnuntaina elokuvantekijä ja maskeeraaja Ari Savonen piti työpajan elokuvatehostemaskeerauksesta, jossa hän antoi vinkkejä maskien tekemiseen kotikonstein ja teki myös tehostedemon mallille.

Malli Niko Jänskäläinen on valmiina maskeeraukseen.

Ari Savonen on syntynyt vuonna 1987 ja kotoisin Saarijärveltä. Savonen kiinnostui maskeerauksesta jo opiskellessaan Jyväskylässä media-alaa 2003–2006. Kiinnostus vei hänet opiskelemaan Voionmaan opistoon elokuva- ja tv-linjalle. Savosesta piti alun perin tulla editoija tai kuvaaja, mutta hän päätyi kuitenkin useammin maskeerauksen puolelle. Valmistumisen jälkeen hän on ollut säännöllisesti mukana erilaisissa produktioissa tekemässä maskeja. Hänen työtään on nähtävillä esimerkiksi elokuvissa Bunny the Killer Thing ja (Pri)son sekä Lordin ja Turmionkätilöiden musiikkivideoilla. Savonen on toiminut myös ohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana.

Tuorekelmu toimii maskin pohjana ja teippi pitää muovin kasassa.

Savonen kertoi heti ensimmäisenä, että maskeerausta voi tehdä monella eri tyylillä. Hänen esikuvansa on yhdysvaltalainen Tom Savini, joka tekee työtään melko kotikutoisilla keinoilla. Lordi on ollut Savoselle myös suurena inspiraationa.

– Olen tykännyt pitää tällaista pajatoimintaa, koska eri vuosina tulee erilaisia bravuureja ja niitä pystyy sitten seuraamaan, Savonen kertoi.

Nestemäisellä latexilla ja paperilla häivytetään naamarin rajoja.

Aiemmin hän ei esimerkiksi pitänyt kuumaliiman käytöstä, mutta toisena vuonna hän innostui nimenomaan siitä.  Hänen perusmateriaaleihinsa kuuluu nestemäinen latex, akryylimassa, tuorekelmu ja esimerkiksi folio. Savosella oli monia vinkkejä erilaisista aineista, joilla voi lisätä maskien limaisuutta. Esimerkiksi värjätty taikina, lakritsikastike, vaseliini, siirappi ja tekoveri toimivat hyvin tähän. Aidon vaikutelman tekoverestä saa myös mustikkakeitolla. Naamarin tekemisen voi Savosen vinkkien mukaan aloittaa tekemällä muotin naamasta tuorekelmun ja sidekipsin avulla. Tämän pohjan päälle voi laittaa liimaa, jolle voi sitten tehdä erilaisia maskeerauksia latexin avulla. Savonen tekee TikTok -kanavalleen Tekoveriveljet ja Youtube-kanavalleen Fakebloodbrothers tutoriaaleja ja muita videoita liittyen maskeeraukseen.

Savonen loi kauhistuttavan hirviön vain hetkessä.

Pajassa Savosen tehostedemon mallina toimi Niko Jänskäläinen. Savonen aloitti työn kierittämällä tuorekelmua Jänskäläisen ympärille. Seuraavaksi muovin päälle laitettiin teippiä, jotta muovi ei lähtisi purkautumaan. Maski, teippi ja iho yhdistettiin latexilla sekä paperilla. Naamaan laitettiin mustaa vesiliukoista maalia ja vartalolle akryylimassaa ja -maalia sekoitettuna. Lopulta maski vielä viimeisteltiin limaisilla yksityiskohdilla ja pyörittämällä narua mallin ympärille.

 

Lue myös:

Kuka lopulta onkaan outo?