Muistokirjoitus: Pertti (1949–2024) ja Pirjo (1946–2024) Hinkkala

Kuhmalahdella syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Pertti ja hänen Riihimäellä syntynyt puolisonsa Pirjo elivät suurimman osan elämästään lounaisessa Kanadassa mantereen puolella sekä Vancouverin saarella.

Kuhmalahdella syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Pertti ja hänen Riihimäellä syntynyt puolisonsa Pirjo elivät suurimman osan elämästään lounaisessa Kanadassa mantereen puolella sekä Vancouverin saarella ja viimeiset pari vuosikymmentä Blind Bay´n kylässä brittiläisessä Kolumbiassa. He kumpikin saivat kutsun tuonpuoleiseen kuluvan vuoden keväällä.

Pertti Hinkkala syntyi Vehkapuntarin Ala-Hinkkalassa Jalmari ja Vieno Hinkkalan nuorimpana lapsena. Nuorukaiseksi vartuttuaan hän hakeutui töihin Helsinkiin Wärtsilä-yhtiön telakalle, ja kävi yhtiön ammattikoulun metallilinjalla. Kaukomaat kiinnostivat Perttiä. Nuorena miehenä hän mm. teki moniviikkoisen matkan Grayhound -busseilla poikki Pohjois-Amerikan mantereen ja myös maan pohjoisosaan.

Vuonna 1972 hän tapasi tulevan puolisonsa, lastenhoitajaksi kouluttautuneen Pirjo Niskasen. Elämä Amerikan mantereella kiinnosti erityisesti Perttiä, ja kihlapari muuttikin Kanadaan, jossa heidät vihittiin avioliittoon vuonna 1976. Ensin he asuivat mantereen puolella, mutta sittemmin länsirannikolla sijaitsevalla Vancouverin saarella. Eläkepäivikseen he muuttivat muutaman sadan kilometrin päähän sisämaahan.

Pertin ja Pirjon perheeseen syntyi neljä poikaa, jotka nykyisin toimivat ammateissaan ja asuvat perheineen eri puolilla läntistä Kanadaa. Kun nuorinkin poika tuli kouluikään, Pirjo hakeutui töihin kodin ulkopuolelle. Kun koulutusta vastaavaa lastenhoitajan työtä ei lähiseudulta löytynyt, hän toimi välineiden huoltajana isossa lääkärikeskuksessa. Toiminta seurakunnan parissa oli Pirjolle ja Pertille elämässään tärkeää. Mantereen puolella sijaitsevassa Vancouverin kaupungissa asuessaan he olivat suomalaisen luterilaisen seurakunnan aktiivisia jäseniä. Vancouverin saarella ei ollut luterilaista kirkkoa, ja sinne muutettuaan he hakeutuivat reformoidun kirkon pariin.

Pertti ja Pirjo pitivät tiivistä yhteyttä kotimaahansa, sukulaisiinsa ja ystäviinsä sekä kävivät lähes joka kesä kotiseuduillaan. Viimeisin kotimaan matka heillä oli viime syksynä, jolloin myös juhlittiin Pertin 75-vuotispäiviä Saarikylissä Roineen rantamaisemissa. Aavistus tulevasta heillä oli jo silloin, kun he mainitsivat, että ehkä oli viimeinen matka kotimaahan. Matkan jälkeen kumpaakin vaivanneet sairaudet heikensivät kuntoa, ja viimeiset kuukaudet he asuivat poikansa luona tutussa Nanaimon kaupungissa Vancouverin saarella. Pirjo menehtyi maaliskuussa ja Pertti toukokuun lopussa.

Heidän tuhkauurnansa laskettiin Pirjon vanhempien hautaan lauantaina, 20. heinäkuuta Riihimäen Kappelikirkon vierellä olevalla hautausmaalla, jonka jälkeen pidettiin muistotilaisuus läheisten ja ystävien kesken. Pertti ja Pirjo saivat toiveittensa mukaisesti viimeisen leposijansa syntymämaassaan.

Vappu (Pertin serkku) ja Markku Rauhalahti

Pertti ja Pirjo Hinkkala pitivät tiivistä yhteyttä kotimaahansa, sukulaisiinsa ja ystäviinsä sekä kävivät lähes joka kesä kotiseuduillaan.