Pelaa korttisi – ”Jos sinulla on vapaudu vankilasta -kortti, käytä se”

Kirjoittaja Timo Törmälä on diakoni Kangasalan seurakunnassa.

Toisinaan minulta on kysytty mikä on lempikohtani tai vaikuttavin kohta Raamatussa? Tuohon kysymykseen on vaikea vastata, koska vastaus riippuu monesta asiasta. Jossain hetkessä yksi kohta puhuttelee ja jossain kohdassa jokin toinen. Noin yleisesti minuun on tehnyt vaikutuksen se, että Jumala on pienten ja heikkojen ihmisten Jumala. Sellaiseksi ihmiseksi tunnen myös itseni. Siksi Raamatun kohta Tuom. 6:11-24 on muodostunut läheiseksi. Se kertoo Gideonista.
Timo Törmälä.

Käsitän niin, että Raamatun sankarit ovat sankareita siksi, koska he uskalsivat luottaa Jumalan voimaan. Gideon oli vähäpätöinen nuori mies ja pienen suvun nuorin poika. Hän ei ollut rohkea ja osaava taistelija, vaan mieluummin piileskeli ja oli menettänyt kaiken toivonsa vihollisten voittamisesta. Siihen hetkeen asti, kunnes Jumala tuli hänen luokseen ja antoi hänelle tehtävän ja uskon. Aluksi Gideon epäili ja kyseenalaisti saamansa tehtävän. Hän tuumasi, että kuinka hän, näin mitätön, pieni ja surkea mies voisi suoriutua niin haastavasta tehtävästä? Miksi hänet lähetetään tuohon työhön? Eihän hän kykene siihen. Gideon vaati todisteita Jumalalta ja Jumala vähän poikkeuksellisestikin antoi todisteita, jotta Gideon uskoisi puhuvansa Jumalan kanssa. Se vahvisti Gideonin uskoa ja sen avulla Gideon totteli Jumalan erikoiseltakin tuntuvia ohjeita. Ja Jumalan avulla hän kukisti ylivoimaiselta tuntuneen vastustajan ja selvisi voittajana.

Jumala näytti silloin Gideonille ja näyttää edelleen meille oman voimansa heikkojen, pienten ja häneen turvautuvien ihmisten kautta. Gideonin tapaus on hyvä esimerkki meille siitä, että kaikki on mahdollista, jos turvaudumme Jumalaan ja uskomme, että hänen voimansa on kanssamme.  Esimerkkejä Jumalan voimasta on muitakin. Paavali myös kysyi Jumalalta apua omiin vaikeuksiinsa. Paavali sai Jumalalta seuraavan vastauksen: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.” (2. Kor. 12: 9). Kun olemme heikoimmillamme, Jumalan voima auttaa meitä ihmeellisesti.

Tunnetuin ja merkittävin todiste siitä mikä on Jumalalle mahdollista, todistettiin Golgatalla. Jeesus ristiinnaulittiin ja siinä ristillä roikkuessaan hän näytti täysin voimattomalta ja hävinneeltä. Loppujen lopuksi tuossa hetkessä tapahtui suurin voitto: Jeesus voitti kuoleman ja sovitti syntimme.

Riittääkö tuo sovitus, jos ei itse kykene ja jaksa tarttua ojennettuun käteen, vaan hairahtuu? Minua viisaampi antoi tähän vastauksen: Jos sinulla on vapaudu vankilasta -kortti, käytä se. Se toimii, mutta se on pelattava. Niin teki Gideonkin aikanaan.

Timo Törmälä, diakoni, Kangasalan seurakunta