Reiluuspoliisin hommia – ”Onhan meille annettu ohjeetkin, jotka sopivat myös tähän reiluuspoliisin hommaan”

Kirjoittaja Katja Kohonen nuorisodiakoni Kangasalan seurakunnassa.

Tiedätkö tilanteen, jossa innokkaampi ohittaisi rauhallisen odottajan? Olin kesällä tilanteessa, jossa innokas lapsi olisi toistuvasti ohittanut muita, koska hän halusi lisää sitä, mitä oli tarjolla. Rauhallisempi, pienempi, ehkä tottumattomampi omien puoliensa pitäjä, tuntui jäävän jalkoihin. Olin tilanteessa sivullisena, mutta ryhdyin pitämään pienemmän puolia, huolehtimaan, että hänkin sai osansa. Tuo tilanne jäi mietityttämään minua jälkeenpäin, koska tilanteelle oli erikseen vetäjät ja minä olin sivullinen. Huomaan herkästi pitäväni huolta tasapuolisuudesta ja puuttuvani siihen, jos sitä ei ole.
Katja Kohonen.

Asian pohdiskeluiden lomassa oivalsin, että olinhan juuri kesällä yhden kokonaisen työviikon reiluuspoliisina teineille, pitämässä rippileiriä. ”Älä töki”, ”Anna kaikille tilaa olla oma itsensä”, ”Huomaa myös muut ympärillä olevasi”… Reiluuden opettamista, vuorojen jakamista, muiden huomioimista, sitä kaikkeahan rippileiri kaiken muun lisäksi on.

Ajatuskulkuni asian tiimoilta vain jatkui ja oivalsin, että yhdenlaista reiluuspoliisin hommaahan tämä koko ammattinikin on. Diakonia, pyrkimystä tasata heille, jotka ovat jääneet alakynteen, vähemmälle, heikompaan asemaan. Sairaudet, työttömyys, kehnot valinnat… mitäpä sen taustalla sitten onkin.

Ja seuraavaksi tajusin, että onhan meille annettu ohjeetkin, jotka sopivat myös tähän reiluuspoliisin hommaan ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” ja ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi”. Pidä sellaisen puolia, joka ei sitä itse kykene tekemään.

No niin, reiluuspoliisin hommiin kukin meistä, minne tänään suuntaammekin. Kun pidämme pienemmän ja heikomman puolia, tulee tästä maailmasta ainakin pykälän verran parempi paikka ja alakynteen jäänyt ihminen voi kokea tulleensa nähdyksi. Sellaisilla ajatuksilla tähän päivään. Siunausta päivääsi!

Katja Kohonen

Nuorisodiakoni, Kangasalan seurakunta