Jalkapallomietteitä – ”Yhteistyö on avain koko joukkueen menestymiseen”

Seija Frears on Englannissa asuva Pälkäneen seurakunnan nimikkolähetti, joka työskentelee Ranskan Marseillessa.

Tänä kesänä elimme jännittäviä aikoja, erityisesti Englannissa ja Espanjassa. Kumpikin maa voitti alkulohkonsa jalkapallon EM-kisoissa. Maat pelasivat sitten tosiaan vastaan finaalissa … ja Espanja vei voiton.
Seija Frears.

Jalkapallo on joukkuepeli, jossa pelaajat toimivat yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Pelaajat auttavat toisiaan: en ehkä potkaissut voittomaalia, mutta autoin pelikaveriani saamaan maalipotkun. Yhteistyö on avain koko joukkueen menestymiseen. Voin myös arvostaa vastapuoluettamme, silla ilman heitä ei olisi peliä. Opimme jalkapallomatseista olemaan nöyriä, kun voitamme ja armeliaita, kun häviämme.

Voisimme leikillisesti sanoa, että Jeesuskin muodosti jalkapallojoukkueen, jonka nimi oli Opetuslapset. Yksi pelaaja hänen joukkueestaan vaihtoi vastapuolen tiimiin 30 hopearahasta. Hänen kapteeninsa, Pietari, kieltäytyi tunnustamasta valmentajaansa kolme kertaa. Jeesus kuitenkin auttoi kapteeniaan hyväksymään virheensä, ja asetti tämän uudelleen joukkueensa johtoon entiselle paikalleen. Valmentaja Jeesus oli ja on suurempi kuin meidän virheemme. Kapteenin tehtävä on kuunnella valmentajan ääntä, jotta joukkueella ja valmentajalla olisi sama strategia ja päämäärä voittamiseen. Jeesuksen joukkueen erotuomari on Pyhä Henki, jotta kaikki seuraisivat samoja sääntöjä. Joukkueen omistaja on Isä Jumala ja joukkueen tarkoitus on tuoda hänelle kunniaa pelaamalla aina hyvin.

Kun Jeesus kutsui joukkueensa koolle, hän tapasi ja näki sen jäsenet varmaan useamman kerran. Jeesus tulee meitäkin lähelle jokapäiväisen elämämme tapahtumissa. Hän näkee meidät. Hän kutsui joukkueensa jäsenet yksitellen: seuraa minua.

Jeesus kutsuu edelleen meitä jokaista henkilökohtaisesti; Hän näkee ja kutsuu: seuraa minua. Kun Jeesuksen joukkueen jäsenet lähtivät seuraamaan valmentajaansa, heidän piti jättää jotain taakseen. He menettivät jotain saadakseen jotain muuta tilalle. Valmentaja Jeesus sanoi joukkueelleen: ”Minä teen teistä …ihmisten kalastajia.” Jeesus teki heistä jotain mitä he eivät olleet sitä ennen ja mitä he eivät voineet olla ilman Jeesusta. Jeesuksen joukkueella on aina jotain uutta opittavaa valmentajaltaan. Kaiken oppimisen edellytys on jatkuva kanssakäyminen valmentajan ja muiden tiimiläisten kanssa. Jeesus kutsui aikansa tavallisia ihmisiä tiimiinsä; käsityöläisiä, kalastajia, lainoppineita, perheenäitejä, sairaita: ihmisiä jotka olivat valmiita hänen asialleen; olemaan vapautettuja ja olemaan turvassa hänen seurassaan ja sitten tekemään sitä, mitä hän kullekin osoitti tehtäväksi.

Yhdessä toimien tiimi pystyy kannustamaan ja lohduttamaan toinen toistaan, oppien ja kasvaen tehtävässään hyvien uutisten viestin viejinä. Pioneerivaihe on usein pelottava ja voi olla masentavakin. Kristittyjen yhteys tarjoaa silloin tukea, rakentavaa palautetta ja rakastavaa oikaisua. Tiimityö moninkertaistaa voimamme, tarkentaa päämäärämme ja työmme vaikutuksen. Rukoillessamme voimme levätä Vapahtajamme ja valmentajamme läheisyydessä, tietäen, että hän vastaa tuloksista, emme me.

Markuksen evankeliumi kertoo: ”Kun Jeesus kulki Galileanjärven rantaa, hän näki Simonin ja tämän veljen Andreaksen. He olivat järvellä kalastamassa heittoverkoilla; he olivat näet kalastajia. Jeesus sanoi heille: ”Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia.” He jättivät heti verkkonsa ja lähtivät seuraamaan Jeesusta. Jonkin matkaa kuljettuaan Jeesus näki Jaakobin, Sebedeuksen pojan, ja hänen veljensä Johanneksen. Hekin olivat veneessä verkkojaan selvittelemässä. Jeesus kutsui heti heidät. He jättivät isänsä Sebedeuksen ja tämän palkkalaiset ja lähtivät seuraamaan Jeesusta.” Mk 1.16-20.

Seija Frears

Englannissa asuva Pälkäneen seurakunnan nimikkolähetti, joka työskentelee Ranskan Marseillessa