Koronavuosi laski lainausmääriä ennakoitua vähemmän – sähköisen asioinnin ja aineiston suosio kasvoi kirjastossa

Koronavuosi näkyi kirjaston lainausluvuissa Kangasalla, mutta lainausmäärät putosivat pelättyä vähemmän. Olosuhteet ohjasivat asiakkaita sähköisen aineiston luo, ja kirjastossa satsattiin kehittämisen ja suunnittelun ohessa aineistohankintoihin.

Käyntimäärä Kangasalan kirjastoissa laski ymmärrettävästi noin kolmanneksella vuoteen 2019 verrattuna. Lainojen määrä putosi viitisentoista prosenttia. Piki-verkkokirjastossa asiointimäärä kasvoi noin viidenneksellä edellisvuodesta. Poikkeusolosuhteet nostivat sähköisen aineiston menekkiä tuntuvasti: sähköisten kirjojen lainausmäärä kasvoi 40 prosenttia ja sähköisten äänikirjojen jopa 70 prosenttia. Sähköisen musiikin kuuntelu kirjaston kautta nousi 54 prosenttia vuodesta 2019.

Fyysisessä asioinnissa ajoittain vain varausten nouto ja lainojen palauttaminen oli kirjastoissa mahdollista, välillä asiakkaat pääsivät hyllyille valitsemaan aineistoa itse. Suuri osa palveluista oli kuitenkin pois käytöstä, eikä kirjastotiloissa voinut oleskella ja vaikkapa lukea lehtiä. Kirjastot olivat kokonaan kiinni vajaat pari kuukautta keväällä. Kirjastoautollekin kertyi ajokilometrejä vuoden aikana noin puolet vähemmän kuin edellisvuonna.

Kirjaston tekemisessä korostuikin digitaalisuus: työntekijät vinkkasivat kirjoista, järjestivät tapahtumia ja esittelivät kirjastotyötä verkossa. Asiakkaille avattiin myös oma digitukilinja, ja aikaa käytettiin tavallista enemmän suunnitteluun ja kehittämiseen. Samalla loppuun kulunutta ja vanhentunutta aineistoa poistettiin ja uutta aineistoa hankittiin 17 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

 

Lue myös:

Äänikirjat kiinnostavat nyt sähköisinä, vaikka cd-levyilläkin niitä on yhä hyvin tarjolla – katso lista kirjaston lainatuimmista äänikirjoista

Tuttu kaveri pehmustetusta kopista – kymmenien äänikirjojen lukija Markus Niemi tutustuu teokseen yhtä matkaa lukijan kanssa

Uuteen asuntoon ei uusia kirjoja enää hankita – lupaus, joka kesti melkein puoli vuotta