Sotilasvala tukkii Pälkäneen keskustan

Yli 300 Hämeen panssaripataljoonan alokasta vannoo sotilasvalan Pälkäneen urheilukentällä perjantaina 23.8.

Onkkaalassa riittää nähtävää jo ennen kello 19 alkavaa valatilaisuutta, sillä Pälkäneelle saapuu panssarikalustoa Parolannummelta. Keskustassa järjestetään myös näyttävä ohimarssi.

Puolustusvoimat ja kunta valmistelevat valatilaisuutta yhdessä. Muun muassa pysäköinti- ja liikennejärjestelyitä on pohjustettu viikkoja etukäteen.

Valatilaisuutta varten järjestetään pysäköintitilaa sadoille autoille. Käytössä ovat Nuijan, Aapiskukon ja Kankaanmaan parkkipaikat ja tyhjät kentät.

Keskustaan tarvitaan vähintään 600 autopaikkaa, sillä valatilaisuutta saapuu seuraamaan suuri joukko alokkaiden sukulaisia ja ystäviä. Parkkitilaa järjestyy Nuijalle, Aapiskukolle ja Kankaanmaalle Helmikkalan talleille.

Keskustan teitä suljetaan valan vuoksi, ja sotilaspoliisit ohjaavat liikennettä iltapäivästä alkaen. Kalustonäyttely alkaa kello 16, ja sotilaskotiautolle pääsee munkkikahville kello 17 alkaen. Alokkaiden vanhemmille ja tyttöystäville on järjestetty kahvitarjoilu omaan kahvitelttaan.

Valatilaisuus kuuluu Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlien tapahtumiin.

– Teimme esityksen valatilaisuudesta jo puolitoista vuotta sitten. Sen järjestäminen varmistui vuosi sitten, ja siitä alkaen on valmisteltu ja varmisteltu erilaisia yksityiskohtia, kunnanjohtaja Esko Arasalo kertoo.

Valatilaisuudet ovat isoja tapahtumia, joita monet kunnat haluaisivat isännöidä. Erityisen haluttuja ovat panssaripataljoonan valat, koska niiden mukana paikkakunnalle saapuu myös panssarikalustoa, joka kiinnostaa niin isiä kuin poikiakin.

– Meillä on tiiviit suhteet panssariprikaatin suuntaan, koska suuri osa pälkäneläisistä suorittaa varusmiespalveluksensa Parolannummella tai Satakunnan lennostossa, Arasalo sanoo.

Kunnanjohtaja toimii valan esilukijana ja pääsee myös vastaanottamaan ohimarssia kirkon kohdalle. Joukot kokoontuvat yhteiskoululle, josta ne marssivat kunnantalon ja K-marketin ohi Keskustietä ja kääntyvät Kankilantietä kohti kirkkoa.