Erikoistoimittaja ryhtyi tietokirjailijaksi

Jorma Marttala

26-vuotisen uran Aamulehden uutis- ja erikoistoimittajana tehnyt Jorma Marttala ”syyttää” uravalinnastaan Aamulehden legendaarista toimituspäällikköä Allan Liuhalaa.

Kauppaopiston käytyään Marttala tarjoutui töihin Aamulehteen keväällä 1970. Nuorukainen kehuskeli pikakirjoitustaidollaan, mutta toimituspäällikköä kiinnosti enemmän hänen asenteensa ja yleistietonsa.

– Olin lukenut lapsuusvuosina läpi Kivisalmen sivukirjaston ja kaikki kansainväliset lehdet, joita isä toi kotiin, Marttala kertoo.

Harjoittelijana aloittanut Marttala siirtyi pian Helsinkiin talous- ja eduskuntatoimittajaksi. Hän ei kuitenkaan syttynyt päivänpolitiikasta, vaan palasi Tampereelle erikoistoimittajaksi, joka lähetettiin matkaan, kun tarvittiin kunnon reportaasi. Marttala haastatteli valtiomiehet ja yritysjohtajat. Muistona näistä ajoista seinällä komeilevat Urho Kekkosen ja Kalevi Sorsan kiitoskirjeet.

 

Uusia kirjan aiheita muhimassa

Jorma Marttalan ensimmäinen tietokorja Mäntyniemestä julkaistiin vuonna 1994. Sen jälkeen on ilmestynyt viisi kirjaa.

1990-luvulla Jorma Marttalasta alkoi tuntua, että toimittajan työ on jo nähty. Vuonna 1994 hän kirjoitti ensimmäisen tietokirjansa Mäntyniemestä.

– Kanslian väki sanoi, että olen kirjoittanut aiheesta niin paljon, että siitä syntyisi vaikka kirja.

Mäntyniemi-kuvakirjan jälkeen hän on koonnut kansien väliin muun muassa Gustav Hägglundin ja Armi Kuuselan tarinat.

Viimeiset seitsemän vuotta ennen eläkkeelle vetäytymistään Marttala toimi Kauppa- ja teollisuusministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön artikkelitoimittajana.

Taiteilijan tapaan Marttala pitää tuoreinta kirjaansa pääteoksenaan. Viimeiseksi se tuskin jää. Vireillä on elämänkertoja ja pitkäaikaisena haaveena teos Maltan ritareista, joita hän on tutkinut jo parikymmentä vuotta.

– Muhimassa on monta aihetta. Katson rauhassa, mihin niistä sytyn ja kirjoitan omaan tahtiini.

 

 

Jorma Marttalan kirjoittama Pennon kyläkirja Pennon liepeillä siintävi selkä julkaistaan 8.12.

Lue myös: