Juhlavuoden syksy: Kirjakahviloissa tarkastellaan kotimaan kasvua ja kulttuurivaikuttajia

Väkevää suomalaisuutta

 

FT Helena Ruuskan Eeva Joenpeltoa käsittelevä teos ilmestyy näinä viikkoina.

FT Helena Ruuskan Eeva Joenpeltoa käsittelevä teos ilmestyy näinä viikkoina.

Kangasalan Kirjakahvilan 25-vuotisjuhlavuosi jatkuu syksyllä vahvojen suomalaisten kulttuurivaikuttajien kavalkadilla.

Syyskauden ensimmäisessä Kirjakahvilassa sunnuntaina 27. syyskuuta vieraana on filosofian tohtori Helena Ruuska, joka toimii äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina Helsingin yliopistossa ja Helsingin normaalilyseossa. Helena Ruuska kertoo kirjailija Eeva Joenpellosta (1921–2004), josta hän on kirjoittanut lähiaikoina ilmestyvän teoksen Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija. Jännityksen aihe on, ehtiikö kirja ulos painosta kirjakahvilavierailuun mennessä.

Joenpelto oli ennen muuta vahvojen naisten kuvaaja, jonka romaanituotanto käsittää lähes 30 teosta. Muun muassa Lohja-sarjan neljä teosta tuo esiin henkilöidensä ja näiden kohtaloiden kautta Lohjan pitäjän ja nuoren, itsenäisen Suomen murrosvaiheet.

 

Taiteen merkkihenkilöitä Kangasalta

Sunnuntaina 25. lokakuuta Kirjakahvilassa luennoi huutijärveläinen professori, kirjailija Aulis Aarnio, joka kertoo Kangasalta lähteneistä taiteilijoista

Professori Aulis Aarnio on kirjoittanut paljon sekä Kangasalan että muun maailman merkkihenkilöistä.

Professori Aulis Aarnio on kirjoittanut paljon sekä Kangasalan että muun maailman merkkihenkilöistä.

ja kulttuurivaikuttajista ja heidän kädenjäljistään suomalaisessa kirjallisuudessa, kuvataiteessa ja musiikissa.

Muiden muassa Kangasalle erakoituneesta taidemaalarista Einar Ilmonista toivottiin suorastaan uutta Albert Edelfeltiä. Kangasalan asemapäällikkö Gustaf von Numersin näytelmät Pastori Jussilainen ja Elinan surma ovat jääneet pysyvästi teattereiden ohjelmistoon.

Aarre Merikanto työsti Juha-oopperansa entisen Urkutehtaan naapurissa ja Emil Kauppi loi Kangasala-vuosinaan lukuisia merkittäviä sävellystöitä. Kansleri Antti Tulenheimo vaikutti omana aikanaan likimain kaikkeen korkeakulttuuriin, jota Suomen nuoressa tasavallassa harjoitettiin.

 

Valokuvaaja pyörän satulassa

Mikko Kylliäinen tuntee I. K. Inhan reitit Euroopassa.

Mikko Kylliäinen tuntee I. K. Inhan reitit Euroopassa.

I. K. Inha oli valokuvaaja ja kirjailija, sanomalehtimies ja suomentaja, luonnonsuojelija ja polkupyöräilijä, jonka 150-vuotissyntymäpäivää vietetään 12. marraskuuta tänä vuonna.

I. K. Inha on Kirjakahvilan aiheena juuri merkkipäivänsä alla sunnuntaina 8. marraskuuta, jolloin tekniikan lisensiaatti Mikko Kylliäinen kertoo toimittamastaan Inhan matkakertomuksesta Muistelmia polkupyöräretkeltäni. Kirjan julkaisija on pyörävanhusten ystävien, keräilijöiden ja kuljettajien yhdistys Vanhat Velot ry., jonka päämääränä on virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria.

Uudessa Suomettaressa vuonna 1886 ensi kertaa julkaistu artikkeli kertoo Inhan pitkästä pyöräilymatkasta Keski-Eurooppaan. Myöhemmin erityisesti valokuvaajana tunnetuksi tullut Inha ei vielä tämän matkan aikana valokuvannut, vaan kirja on kuvitettu Saksan, Tsekinmaan ja Sveitsin museoista valikoiduin

valokuvin.

Laura Honkasalon neljästä romaanista uusin ilmestyi tänä vuonna.

Laura Honkasalon neljästä romaanista uusin ilmestyi tänä vuonna.

Vuoden viimeisessä Kirjakahvilassa 13. joulukuuta siirrytään ajassa vuosikymmeniä eteenpäin, kun vieraaksi tulee helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja kääntäjä Laura Honkasalo, jonka uusin romaani Perillä kello kuusi (2015) vie lukijat 1960-luvun tulevaisuudenuskoisiin tunnelmiin.

Kaikki neljä Kirjakahvilaa pidetään tuttuun tapaan Kangasalan pääkirjastossa kahvila Novelliassa sunnuntai-iltapäivinä kello 15.  Kirjakahvilat järjestää Kesäpäivän kulttuuriyhdistys ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?