Sotakoira: Koulutus alkaa pennusta, mutta vasta puolentoista vuoden iässä alkaa nähdä, onko koirasta tehtävään

Sotilaspoliisi tuo työt mukanaan kotiin

Pasi Nurmi ja Hox pysäyttävät varkaan.

Pasi Nurmi ja Hox pysäyttävät varkaan.

– Seis, koulun pihaan sotilaspoliisin autolla karauttava Pasi Nurmi huutaa.

Laukkuvarasta näyttelevä Jyri Komulainen ei tottele komentoa, vaan pinkoo pakoon. Takaa-ajo ei ole kovin tasapuolinen, sillä Nurmi päästää hihnan päässä haukkuvan koiransa irti. Saksanpaimenkoira Hox hyökkää varkaan käsivarteen ja kaataa Komulaisen maahan.

Nurmi saa hetken rauhoitella, että saa koiran laskemaan käden irti. Hox puree ja ärisee sellaisella voimalla, ettei tekisi mieli joutua sen hampaisiin ilman suojia.

Komulainen on kuitenkin pukeutunut vahvasti topattuun takkiin, ja hän yrittää livistää tilanteesta, kun Nurmi lähtee palauttamaan laukkua omistajalleen. Varasta vahtiva koira nappaa karkulaisen saman tien kiinni entistä hurjemmalla voimalla.

Otteen irrotettuaan koira seuraa ohjaajaansa tyynesti, eikä anna tilannetta seuraavan koululaisjoukon tai kameramiehen häiritä.

Sotilaspoliisin koiralle ohjaajan suojeleminen on tärkein ominaisuus.

– Se puolustaa isäntää kaikissa tilanteissa, Pasi Nurmi kertoo.

Lisäksi puolustusvoimien 95 sotakoiraa käytetään lisäksi jäljestämisessä ja muun muassa huumaus- ja räjähdeaineiden erikoisetsinnöissä. Koirat pystyvät tarkan hajuaistinsa ansiosta seuraamaan kulkijaa sekä löytämään maastoon, autoon tai varusteisiin kätkettyjä esineitä.

 

Sotakoira on erottamaton työkaveri

Jyri Komulainen ja kolmen kuukauden ikäinen pentu esittelivät mistä sotakoiran koulutus alkaa.

Ohjaajilleen koirat ovat erottamattomia työkavereita. Koirien mukana työ seuraa kotiin – ja alkaa jo paljon ennen varsinaista palvelusta.

Sotakoiran koulutus alkaa siitä hetkestä, kun pentu saapuu ensi kerran ohjaajan kotiin ja jatkuu koko sotakoiran uran ajan. Sotakoiralle tehdään Puolustusvoimien kanssa kotihoitosopimus. Puolustusvoimat vastaa koiran ruuista ja lääkinnästä, ohjaaja kouluttamisesta, huollosta ja ohjaamisesta.

Sotakoira eläköityy täytettyään kymmenen vuotta. Tämän jälkeen koira jää viettämään eläkepäiviä ohjaajan kotiin siviilikoirana.

Sotakoira kulkee ohjaajansa kanssa töissä. Silloin kun ohjaajalla on vapaapäivä tai lomaa, on sotakoira myös vapaalla ja lomalla.

– Leikkisästi voidaan sanoa, että jos vaimo tekee ohjaajalle eväät töihin, tekee ohjaaja eväät sotakoiralle. Molemmille on varattu yksi lounasboksi, luopioislaisvääpeli Pasi Nurmi sanoo.

Vääpeli Jyri Komulaisen Klapi on vasta kolmen kuukauden ikäinen.

Saksanpaimenkoira Hox on hänen viides sotakoira. Kaikista aiemmin koulutuksessa olleista ei ole ollut vaativaan tehtävään. Yksi pääsi eläkeikään ja muilla on ollut joko rakenteellisia tai hermostollisia vikoja, joiden vuoksi niitä ei ole voitu ottaa virkakoirakäyttöön.

– Vasta 1–1,5 vuoden  iässä alkaa nähdä, onko koirasta sotakoiraksi. Se onkin tämän työn raskain puoli: teet koiran pennun kanssa hartiavoimin töitä ja sitten todetaan, että se ei sovellu työtehtäviin. Siinä saattaa koulutuksellisesti mennä parikin vuotta hukkaan, vääpeli Jyri Komulainen sanoo.

Ura voi katketa rakenteellisiin vikoihin, jotka paljastuvat vuoden iässä, kun koira tutkitaan ja kuvataan. Myös monet koulutuksen myöhemmissä vaiheissa paljastuvat ominaisuudet voivat estää sotakoirana toimimisen. Koira ei voi esimerkiksi arastella pimeää, pauketta tai liukasta alustaa.

Sotakoirat ovat pääasiassa saksan- ja belgianpaimenkoiria sekä labradorinnoutajia. Niiden koulutus alkaa tavanomaisten koirien tapaan tottelevaisuuskoulutuksesta. Jyri Komulainen esitteli tätä kolmekuisen pentunsa kanssa. Se osaa jo syödä maasta, mikä on myöhemmän koulutuksen kannalta tärkeää.

– Kun koira syö tallotulta nurmelta, se oppii, ettei ruokaa ole jäljen ulkopuolella. Vähitellen aletaan laittaa herkkupaloja jalanjälkiin, ja koira oppii seuraamaan jälkiä ruoholla, metsässä ja asvaltilla, Jyri Komulainen esitteli koirien koulutusta Luopioisten Kirkonkylän sekä Aitoon ja Rautajärven koululaisille.

 

Puolustusvoimissa paljon erilaisia töitä

Aitoon esikoululainen Erkki Ahonen testasi kaasunaamaria.

Kirkonkylän koulun ykkösluokkalainen Luka Palonen sovitti ylleen suojaliiviä.

Satakunnan lennostossa sotilaspoliisina toimiva Pasi Nurmi vieraili kotikylänsä koululla torstaina. Nurmi kertoi yhdessä kollegansa Jyri Komulaisen kanssa sotilaspoliisin arjesta ja puolustusvoimien erilaisista työtehtävistä.

Sotilaspoliisin arjessa varusmiesten koulutus on vain yksi osa tehtävistä. Lisäksi poliisit turvaavat lähiseudun sotilaskohteita ja valvovat 250 varusmiehen arkea.

– Työajat ovat sellaiset, että perjantai saattaa olla jo keskiviikkona ja joulu vasta tapaninpäivänä. Mutta vaikka epäsäännöllinen työ ja jopa vuorokauden mittaiset työvuorot ovat raskaita, niin on työssä puolensakin. Päivän paras hetki on aamulla puoli neljän aikaan alkava lintujen konsertti. Kannattaa joskus herätä ajoissa ja lähteä metsäpoluille kokemaan se, Jyri Komulainen kannusti koululaisia.

Ennen Pasi Nurmea Kirkonkylän koululla on vieraillut muitakin vanhempia esittelemässä ammattejaan. Koululaiset ovat kuulleet muun muassa lentäjän ja lähihoitajan työstä sekä vierailleet työpaikoilla.

Sotilaspoliisien työhän pääsivät tutustumaan myös Aitoon ja Rautajärven koululaiset, sillä torstaina koulut viettivät yhteispäivää, jonka yhteydessä oli muutakin yhteisohjelmaa.

Sotilaspoliisit esittelivät koirien lisäksi varusteitaan. Oppilaat pääsivät myös sovittamaan niitä ylleen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?