Juhannus, keskikesän juhla

Ensi lauantaina vietämme juhannusta, keskisuven juhlaa. Juhannus on saanut nimensä Johannes Kastajasta, joka kastoi Jeesuksen Jordanin virrassa.

Johannesta seurasi suuri kansan joukko.  Hänen saarnansa olivat voimakkaita parannussaarnoja, joita osa kuunteli mielellään. Osa taas vihasi häntä hänen suorapuheisuutensa takia.

Johannes oli täynnä Pyhää Henkeä. Hän julisti ihmisille, että Jeesus on Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Johannes kehotti seuraamaan Jeesusta, ei itseään. Hän sanoi kastavansa ihmisiä vedellä parannukseen, mutta että Jeesus kastaisi Pyhällä Hengellä ja tulella.

Johanneksen parannussaarnat vaikuttivat niin, että ihmiset alkoivat kysellä, mitä heidän pitää tehdä. Hän vastasi, että heidän piti ruokkia nälkäisiä ja vaatettaa alastomia. Sotilaille hän vastasi, että nämä eivät saaneet kiskoa keneltäkään rahaa eivätkä kiristää ketään. Vieläpä Johannes lisäsi, että tyytykää palkkaanne. Publikaaneille hän vastasi, että nämä eivät saaneet vaatia enempää kuin mitä heille oli säädetty. Nämä Johanneksen vastaukset on tarkoitettu myös meille. Ne kehottavat meitä huolehtimaan lähimmäisestä ja varomaan ahneutta ja itsekkyyttä.

Johannes sanoi, että Jeesus on Jumalan ainokainen Poika, joka on maailmaan Vapahtaja ja Pelastaja. Hän lisäsi vielä, että hänen täyteydestään me kaikki olemme saaneet ja armoa armon päälle.

Johanneksen lailla me saamme tänäkin juhannuksena katsoa ja turvata Jeesukseen, Vapahtajaan ja rukoilla suvivirren sanoin: ”Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme, Sä sydäntemme valo ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme. Luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme”.

Siunattua keskikesän juhlaa Sinulle.

Paula Eloranta

Pälkäneen seurakunnan lähetyssihteeri

Yksi kommentti

  1. Kekkonen

    Juhannusta vietetään Ylijumala Ukon kunniaksi, hedelmällisyyden ja tulevan sadon varmistamiseksi. On harmi että pakanalliset uskontokunnat, kristinusko mukaan lukien, ovat pyrkineet vesittämään alkuperäisen ja ainoan oikean tarkoituksen tältä juhlalta.
    Pellonpekko suokoon meille riittävästi olutta juhlan kunniaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?