Ainakin pieni helpotus ukrainalaisista Suttisella – ”keskustelussa unohtunut, että ulkomainen työvoima on arkipäivää myös muualla työelämässä”

Suttisen tilan Simo Laakson mielestä keskustelussa unohtuu usein, että ulkomainen työvoima on arkipäivää myös muualla kuin marjatiloilla. Hän tutki vadelmakasvustoja tilallaan Laitikkalassa viime kuussa. Kuva Alina Laakso.

Suttisen tilan Simo Laakso sai kuin saikin 5 ukrainalaista tilalleen. He tulivat viime viikolla Valko-Venäjän Minskin kautta. Sittemmin Ukraina on antanut kausityöntekijöilleen luvan myös lentää maasta.

Tällä hetkellä Suttisen tilan työntekijät ovat vielä karanteenissa. Heillä on pihapiirissä käytössään oma rakennus wc- ja suihkutiloineen.

– Onhan tämä yhä sekava tilanne. Toivottavasti saamme nyt kesäksi sopivan määrän ulkomaisia ja kotimaisia työntekijöitä, Simo Laakso miettii.

Niitty-Seppälän tilan isäntä Jukka Kittilä yhtyy epätietoisiin tunnelmiin. Kaksi latvialaista on sentään tulossa toukokuun puolivälissä, kahden moldovalaisen tilanne selvinnee myös lähiaikoina. Toukokuun loppupuolella saadaan suomalaisia mansikkaa istuttamaan.

– Odottavissa tunnelmissa tässä elellään. Viileääkin on kyllä ollut, luontoäiti on aina oma arvoituksensa, Kittilä juttelee.

Yleensä tilojen epävarmuus johtuu sää- ja satoasioista, täksi kesäksi työvoiman saanti on tuonut oman haasteensa koronan takia. Vuosittain Suttisen tilallakin on häärinyt noin 80 kausityöntekijää Ukrainasta ja Moldovasta.

Simo Laakso myöntää tilanteen olevan raskas, mutta koronavirus koettelee yhtä lailla kaikkia yrittäjiä ja palkansaajia.

– Lievää kriisivaihettahan me elämme yhteiskunnassa tällä hetkellä, mutta kyllä me tästä selviämme.

Marjatilallisia syyllistetään

Simo Laakso kokee, että marjatilat on otettu pahasti tikun nokkaan ulkomaisen työvoiman suosimisesta. Samaa on todennut Jukka Kittiläkin aiemmin. Laaksosta tämä on väärin, sillä ulkomaiset työntekijät ovat arkipäivää liikenteessä, siivouksessa, rakennuksilla ja hoiva-alalla. Ero marjatiloihin on vain siinä, etteivät tilat pysty palkkaamaan työntekijöitään ympärivuotisesti. Työjakson pituus vaihtelee kolmesta viiteen kuukauteen.

Laakso korostaa, että kausityöntekijät maksavat eläkemaksuja ja veroja samaan tapaan kuin muutkin työntekijät. Lisäksi hän työnantajana maksaa ison summan työntekijöiden eläkemaksuja ja muita palkan sivukuluja.

Viljelijästä tämä asia unohdetaan keskusteluissa monesti kokonaan. Lisäksi kausityöläiset käyttävät palveluja Suomessa varsin vähän.

– Jos marjatilallisia työnantajina kyseenalaistetaan ulkomaisen työvoiman käytöstä, sitten voi yhtä lailla kyseenalaistaa kuntien ja muiden yritysten ulkomaisten siivoojien, kuljettajien ja muiden suosimisen, hän kritisoi.

Nyt eletään poikkeusaikaa, mutta normaalissa markkinatilanteessa päällä on työvoimapula.

– Marjatilat tuovat elämää Pälkäneen kesään. Ollaan ylpeitä siitä, että meillä on tällainen kesää värittävä maaseututurismin muoto, jota ei monesta pitäjästä löydy! Simo Laakso kiteyttää.

Lue lisää:

Maanantaina piti tulla viisi ukrainalaista Suttisen tilalle, nyt Ukraina ei päästäkään maasta – tilapuoti palvelee tulevanakin kesänä

Moldovalaisten ja latvialaisten tulo tilalle jäissä – Niitty-Seppälän Jukka Kittilä: viljelijöitä turha syyllistää siitä, että he suosivat ulkomaista työvoimaa

Kommentointi on suljettu.