Vastine: Keskitetyllä järjestelmällä on varmistettu jätelain vaatimusten täyttyminen

Aarne Raevaara jatkoi lietetyhjennyksiin liittyvää keskustelua Sydän-Hämeen Lehdessä. Raevaaralle oli muun muassa jäänyt edelleen epäselväksi se, miksi olisi lainvastaista käyttää paikallista yrittäjää lietetyhjennyksissä.

Paikallista yrittäjää ei voi käyttää, koska jätehuoltoviranomainen on tehnyt päätöksen, että lietekuljetukset hoidetaan kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Jätelain mukaan kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa vain kunnan sopimusurakoitsijat voivat kuljettaa lietteitä.

Lietekuljetuksia koskevat päätökset ovat lainvoimaisia. Päätöksiä on arvioitu 21 kertaa eri oikeusasteissa, mutta kaikki valitukset on hylätty. Hallinto-oikeudet eivät ole pitäneet asian valmistelua puutteellisena tai virheellisenä tai päätöksiä muutoinkaan lainvastaisina. Tämän vuoksi on valitettavaa, että Raevaara jatkaa edelleen näiden perättömien väitteiden levittämistä.

Mielipidekirjoituksessa myös esitetään, että kunnan järjestämä lietteenkuljetus ei täyttäisi jätelain edellytyksiä. Myöskään tälle näkemykselle ei löydy perusteita jätelainsäädännöstä. Näkemystä ei myöskään tue jätehuoltoviranomaisen havainnot kunnallisesta lietteenkuljetuksesta yli 6 vuoden ajalta.

Kuljetusjärjestelmämuutoksella on tavoiteltu ympäristön- ja terveydensuojelun tason parantamista sekä toimivan jätehuollon varmistamista. Nämä tavoitteet on saavutettu. Jätevedenpuhdistamoilla vastaanotetut lietemäärät ovat lisääntyneet, samoin kuin vuosittain tehdyt lietekaivojen tyhjennysmäärät. Jätehuoltoviranomaisen tekemän seurannan yhteydessä on muun muassa ilmennyt vuosikymmeniä tyhjentämättä olleita lietekaivoja. Lisäksi kunnan lukuun toimivat kuljetusurakoitsijat ovat tehneet lukuisia ilmoituksia puutteellisista ja lainvastaisista jätevesijärjestelmistä, esimerkiksi umpisäiliöiden ylivuotoputkista suoraan vesistöön. Vastaavia ilmoituksia ei ole saatu ennen kunnan järjestämään lietteenkuljetukseen siirtymistä.

Raevaaran peräänkuuluttama asian uudelleenarviointi ei ole mahdollista, koska vanhan järjestelmän on todettu jo vuonna 2013 ja 2015 olevan jätelain vaatimusten vastainen. Asian ratkaiseminen toisella tavalla edellyttää jätelain muuttamista eduskunnassa. Tällä hetkellä tällaista lainsäädännön muutosta ei ole näköpiirissä.

Anu Toppila

Jätehuoltopäällikkö, jätehuoltolautakunnan esittelijä

Alueellinen jätehuoltolautakunta

Kommentointi on suljettu.