”Jokainen puu on oma yksilönsä” – Luopioisten Vuoden yrittäjäksi valittu metsuri on oppinut kokemuksen kautta hahmottamaan, miten erilaisten puiden kanssa kannattaa toimia

Luopioisten Vuoden yrittäjäksi tänä vuonna valittu Juho Tähkänen tietää, ettei yksikään puu ole toisensa kaltainen.

– Pihapuut ovat kaikki omia yksilöitään. Yhden ongelmapuun saattaa saada kaadettua kokonaisena, mutta toinen vaatii kiipeilyä ja kolmas nostolavaa. Kokemus auttaa hahmottamaan sitä, miten missäkin tilanteessa kannattaa toimia, Metsäpalvelu Juho Tähkänen -nimistä yritystä pyörittävä yrittäjä kertoo.

Pihapuut työllistävät nykyisin Tähkästä eniten. Yritystä yhdeksän vuotta sitten perustettaessa ajatuksena oli hankkia pääelanto metsätöitä tekemällä ja alkuun olikin niin. Melko nopeasti painopiste alkoi kuitenkin kääntyä pihapuiden suuntaan. Yhtä lailla Evolta metsuriksi valmistunut mies kuitenkin tekee edelleen myös hakkuutöitä sekä metsänhoidollisia töitä, kuten taimikonhoitoa ja istutustyötä. Asiakkaina ovat yksityishenkilöiden lisäksi esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja metsänomistajat.

– Nykyisin asiakkaat haluavat usein koko palveluketjun hoitamista. Puunkaadon jälkeen tämä voi tarkoittaa esimerkiksi oksien ja roskien poisvientiä ja puun valmistamista valmiiksi polttopuiksi asti sekä lopuksi vielä kantojen jyrsintää.

Luopioisten Vuoden yrittäjäksi valittu Juho Tähkänen hankki kantojyrsimen muutama kuukausi sitten Saksasta. Kone kulkee mukana kätevästi peräkärryssä kohteelta toiselle. Kuvassa Tähkänen on lähtemässä työkeikalta Kangasalan Pikonlinnasta.

Yrityksen toimintasäde on pääosin Pirkanmaa siten, että valtaosa työkeikoista on Pälkäneen ympäryskunnissa.

Muutama kuukausi sitten yksinyrittäjä uskaltautui hankkimaan oman kantojyrsimen, jonka hän hankki käytettynä Saksasta.

– Kantojen jyrsintää on työlistalla sen verran, että satsaus tuntui järkevältä.

Mikä sitten on metsurin tärkein työväline?

– No kyllähän se tietysti moottorisaha on. Puunkaadoissa tärkeitä ovat kaatotunkki- ja -kiilat sekä talja- ja vetovehkeet. Metsänhoidollisissa töissä tärkeitä ovat raivaussaha ja istutusputki.

Alavalinta oli selvä

Metsuriksi lähteminen oli Tähkäselle melko itsestään selvä valinta. Pienestä pojasta asti metsässä liikkuneelle ja ammattilaisten metsätöitä läheltä seuranneelle ala tuntui luontevalta myös itselle.

– Valtaosa metsureista työllistyy yrittäjinä ja itsekin lähdin epäröimättä yrittäjäksi. Pidän siitä, että voin tehdä työtä oman nimeni alla ja vastata omalla nimelläni siitä, että asiakas saa aina parasta mahdollista palvelua.

Juho Tähkänen on pyörittänyt omaa yritystään nyt yhdeksän vuoden ajan.

Tähkänen on ollut tuttu nimi myös erilaisissa moottorisahauskilpailuissa. Plakkarissa on esimerkiksi mitaleja MM-, PM- ja SM-kisoista. Yrittäjäuransa alkuaikoina hän niitti maanlaajuista mainetta myös nettiin lataamillaan puunkaatovideoilla. Vieläkö teet videoita?

– Nykyisin videoiden kuvaaminen on jäänyt vähemmälle.

Vapaa-ajallaan Tähkänen viettää mielellään aikaa metsässä metsästäen ja kolmen koiransa kanssa liikkuen. Luopioisissa asuvan yrittäjän perheeseen kuuluvat avopuoliso Rebecca ja 1-vuotias Eveliina-tytär.

Yllätetty ja etuoikeutettu olo

Luopioisten Vuoden yrittäjän 2023 titteli tuli Tähkäselle isona yllätyksenä. Yllätyksen jälkeen seurasi hyvä fiilis ja tunne siitä, että on tehnyt jotakin oikein.

– Luopioisissa olisi varmasti paljon muitakin palkinnonarvoisia yrityksiä. Arvostan yrittäjäyhdistystä siitä, että he huomioivat myös kaltaistani yhden miehen yritystä. Kaiken kaikkiaan tästä tunnustuksesta tuli varsin etuoikeutettu olo.

 

Lue myös:

Tähkänen pääsee työssään usein huipulle

Nettivideo teki Tähkäsestä maankuulun

Juho Tähkänen MM-kisojen seitsemäs