Joonas Soukkio astelee itsenäisyyspäivän Linnan juhliin – ”Kun kutsu saapui, ensimmäinen reaktio oli että vau”

– Ensimmäinen reaktio, oli että vau, kun kirje presidentin kansliasta saapui, kertaa Joonas Soukkio hetkeä, jolloin kutsu tämän vuoden Linnan juhliin kolahti postilaatikosta.

Soukkio osasi jossain määrin odottaa kutsua, sillä hän toiminut kuluvan vuoden Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOKin puheenjohtajana, ja aiempien vuosien puheenjohtajat ovat yleensä kutsun saaneet.

– Siltikin oli todella hieno hetki nähdä kutsun tulevan. Onhan se suuri kunnia astella Linnan juhliin.

Luopioisissa 16-vuotiaaksi asti asunut Soukkio on jo aloittanut juhlavalmistelut. Frakki on sovitettu ja hotellivaraus Helsinkiin työn alla. Soukkio lähtee juhliin itsekseen ilman avopuolisoaan.

– Aika paljon olen tehnyt henkistä valmistautumista ja kysellyt ihmisiltä, jotka ovat olleet juhlissa, mitä siellä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Nykyisin Tampereella asuva Joonas Soukkio vierailee Luopioisissa parin kuukauden välein. Hänen isänsä ja muita sukulaisia asuu edelleen Luopioisissa. Kuva: Timi Kuosmanen.

Ahkerasti mukana järjestötyössä

Soukkio on opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulussa liiketaloutta vuodesta 2019 alkaen. Opiskelijajärjestötoiminta veti häntä nopeasti puoleensa, ja hän toimi kaksi vuotta Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksessa. Kuluvan vuoden hän on luotsannut SAMOKia, ja ensi vuodellekin on pesti jo tiedossa, sillä Soukkio valittiin Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaksi vuodelle 2024.

Ehtiväinen nuori mies toimii myös Tampereen opiskelija-asuntosäätiön hallituksessa. Opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa ovat muutamaa kurssia ja opinnäytetyötä vaille valmiit.

– Järjestökenttä on tullut viime vuosina hyvinkin tutuksi, Soukkio sanoo.

SAMOKin puheenjohtajan työ on verrattavissa kokopäivätyöhön, ja tehtävään liittyy paljon myös matkustamista. Puheenjohtajuus on tarjonnut Soukkiolle hyvän näköalapaikan opiskelijoiden elämään. Arki näyttäytyy monelle opiskelijalle tällä hetkellä epävarmana.

– Viime syksynä valmistuneen tutkimuksen mukaan monen opiskelijan tulevaisuuden usko on laskenut, mikä on huolestuttavaa. Hallituksen kaavailemat toimeentuloleikkaukset iskevät eniten isoissa kaupungeissa opiskeleviin. Myös polarisaatiokehitys on hieman huolestuttava: osa opiskelijoista voi oikein hyvin ja selviytyy mainiosti, mutta samalla osalle kasautuu ongelmia ja arki tuottaa haasteita, Soukkio näkee.

Linnan juhliin on kutsuttu tänä vuonna noin 1 700 vierasta, mikä on noin 300 enemmän kuin viime vuonna. Sauli Niinistö isännöi juhlia nyt viimeistä kertaa.

 

Lue myös:

Luopioisista maailmalle lähtenyt Joonas Soukkio valittiin Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtajaksi – ”Tämä on yksi elämäni hienoimmista ja ihanimmista hetkistä”

Joonas Soukkio Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeriksi

Kaksinkertaisesti valmistunut