Moninaisia naisia

Viikon ajan monet naiset ovat saaneet viettää nimipäiviään, kun on juhlittu vain naisten nimiä, joita on muuten 34 kuluneen viikon aikana. Naistenviikko sai minut hakemaan kirjahyllystäni Irja Askolan ja Anja Porion teoksen Matkaan naiset (Kirjapaja). Kirja on antanut paljon ajattelemista, vahvistusta, kiitoksen ja rukouksen aiheita ja tuntuu ajankohtaiselta vielä 30 vuoden jälkeen. Sivutkin jo irtoilevat – niin paljon olen lukenut rohkeista naisista, hämmästyneistä naisista, arkivoiman naisista, mahdottomista naisista, ystävänaisista, näkijänaisista.

Kirjassa Mirjamia kuvataan rohkeaksi, mikä todellakin pitää paikkansa. Aikamoinen vedätys häneltä, kun huijasi faraon tytärtä pelastaakseen kaislakorissa ajelehtivan Mooseksen hengen. Hämmentyneet naiset elämän monissa tilanteissa saavat esikuvakseen Marian.

Ruut ei kuunnellut muita ja kritiikistä huolimatta etsi oman tiensä. Arjen voimavaroja ammennetaan yhä Martan ja Marian erilaisista mutta yhtä tärkeistä ominaisuuksista. Ystävyyden ja ystävällisyyden merkitystä kerrotaan Lyydian tarinassa. Ja sitten lopuksi vielä näkijänaiset. Pääsiäisaamun naiset, jotka tiesivät ja uskoivat, vaikka eivät nähneet. Matkaan naiset -kirjassa saa uppoutua, eläytyä, samaistua, tunnistaa moninaisten tarinoiden ja runojen kautta monen naisen arkeen ja juhlaan. Omaankin.

Tiina Kokkola.

Nainen ei todellakaan ole ollut Raamatun teksteissä vähäpätöinen vaietkoon seurakunnassa -tyyppi. Niin kuin ei tämänkään päivän maailmassa. Tuleepa mieleeni oman seurakuntamme Tehdään ja ollaan yhdessä -naiset, Lädi-piirin naiset, torikahvion naiset, Toivoa Naisille -rukouspiirin naiset ja kaikki vastuuryhmien naiset sekä seurakunnan osaavat työntekijänaiset. Monien vapaaehtoisjärjestöjen kantavina voimina toimivat naiset. Iloitaan siitä, että naisilla on tämän päivän Suomessa samat mahdollisuudet kuin miehillä – ainakin lain mukaan. Saamme paljosta kiittää esiäitejämme aikojen alusta lähtien. He ovat synnyttäneet, ruokkineet, kasvattaneet, hoitaneet sairaita, saattaneet kuolevia, pitäneet elämää yllä sodan keskellä, rakentaneet yhteiskuntaa ja rukoilleet, että huominen olisi helpompaa.

Ja sitten niistä nimistä, kun nimipäivien vietosta aloitin. ”Näin sanoo Herra, joka sinut loi: Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” (Jes 43:1)

Olkoon nimi mikä tahansa, sinä olet tärkeä, ainutlaatuinen ja rakas Taivaan Isälle. Siunattua kesää!

Tiina Kokkola

kirkkovaltuutettu

Kankahaisten kylä