Kangasalla kuullaan paaston kirkkaita säveliä

Kamarikuoro Krysostomos konsertoi Kangasalan kirkossa lauantaina 23. maaliskuuta kello 18. Konsertissa kuullaan Mikko Sidoroffin sävellys Suuri paasto, joka on sarja ortodoksisen kirkon paastonajan veisuja.

– Suuri paasto ja sen musiikki ovat aina inspiroineet minua, sillä kyseessä on kirkkovuoden erityisin aika. Aika, jolloin jokainen kääntyy sisäänpäin tutkiskellen itseään ja valmistautuen pääsiäisen iloon. Kirkkaan surumielisyyden käsite kuvaa paaston aikaa hyvin, ja tuo kaunis kielikuva kuvaa mielestäni osuvasti myös omaa sävellystyötäni, kuvailee säveltäjä Mikko Sidoroff teostaan.

Konsertin johtaa teoksen säveltäjä ja Kamarikuoro Krysostomoksen taiteellinen johtaja, musiikin maisteri Mikko Sidoroff. Hän asuu Saksassa ja työskentelee siellä muun muassa Dortmundin kuoro-opiston (Chorakademie) aikuiskuorojen johtajan sekä johtaa ammattilaisista koostuvaan Symphonischer Chor Bambergia. Suomessa asuessaan hän on johtanut lukuisia kuoroja, muun muassa Turun yliopiston kuoroa sekä Wiipurilaisen Osakunnan Laulajia. Sidoroff myös opettaa kuoronjohtoa.

Kamarikuoro Krysostomos esiintyy Kangasalan konsertin lisäksi myös Ruovedellä. Kuva: Sonja Joutvuo.

Kamarikuoro Krysostomos on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen tasokkaimmista ortodoksisista kuoroista. Kuoro toimii valtakunnallisesti ympäri Suomea ja harjoittelee periodeittain. Krysostomos on erikoistunut uuden suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin esittämiseen ja kantaesittää vuosittain uusia teoksia. Syksyllä 2023 Krysostomos kantaesitti kuoronjohtaja Mikko Sidoroffin uuden, ruotsinkielisen Vigilian.

Mikko Sidoroffin sävellykset kuuluvat kuoron perusohjelmistoon, ja niiden lisäksi kuoro on kantaesittänyt musiikkia muun muassa Ville Matvejeffilta, Juhani Komulaiselta, Pekka Jalkaselta ja Mikko Heiniöltä.

Kamarikuoro Krysostomos on äänittänyt neljä levyä. Konsertin baritonisoolo-osuuksista vastaa kuoron riveissä laulava Juhani Viskari.