Back to the Seventies

Giovanni Trimeloni kertoo unohtaneensa kameroiden läsnäolon parissa tunnissa. – Se oli hassua. Eniten nimittäin ennen ohjelman kuvaamista pelkäsin kameroita, sillä en todellakaan ole mikään linssilude.

– Alkuun en järin innostunut ajatuksesta. Sanoin Aijalle, että nyt pitää kyllä miettiä. Jossakin vaiheessa ajattelin, että no, mikä ettei, elämäähän tämä vain on, Giovanni ”Gibi” Trimeloni kuvailee ensimmäisiä ajatuksiaan lähteä mukaan Lomamatka 70-luvulle -nimiseen tositv-sarjaan.

Ensin oli hakuvaihe. Noin sadasta hakemuksesta Trimeloni, Aija Frantzi ja Frantzin poika Samuel valittiin jäseniksi ohjelman 15-henkiseen retkueeseen.

– Oikeastaan en edes tiedä, miksi meidän valittiin. Aavistelen sen liittyvän näihin italialaisjuuriini, ja meidän kaikkien ulospäin suuntautuneisiin luonteisiin, Gibi sanoo.

Lomamatka 70-luvulle

”Muistan nuoruuden häpeän”

Yhdeksänosaisessa sarjassa kolme aikakauden autoa matkaa Helsingistä Kolille.  Tuotantoryhmä on määritellyt sarjan ”ihmissuhdeohjelmaksi ajassa ja autossa”. Tuottaja Johanna Reenin mukaan ohjelman tarkoituksena on selvittää, miten nykyajantekniikkaorientoitunut ihminen selviää 70-luvun elämästä. Mitä tapahtuu, kun taskusta ei löydykään kännykkää, internetiin ei pääse, tietokonepelien sijaan leikitään käpylehmillä ja jojoilla, eikä navigaattorit auta suunnistamista.

Tekniikkakiellon lisäksi matkalaiset pukeutuivat ajan vaatteisiin, maksavat ostokset markoilla ja tavarat retkikeittimistä telttoihin ovat täyttä retroa.

Ohjelman nimi Lomamatka 70-luvulle on varsin osuva Trimelonin kohdalla, sillä vasta ohjelman kuvauksien aikaan hän pääsi viettämään ensimmäistä 70-lukulaista lomaansa.

-Perheeni oli todella köyhä. Olen paiskinut töitä 8-vuotiaasta lähtien. Nuoruusvuosinani  1970-luvulla ehdin tehdä hommia muun muassa leipuriapulaisena, huoltomiehenä, pesulatyöntekijänä ja lihamestarin avustajani. Ei tullut mieleenikään kysyä vanhemmiltani, ostaisivatko he minulle pitkään haaveilemani Vespan. Ei, minä tein itse töitä ja hankin sen. Se Vespa on minulla vieläkin.

– Muistan noilta vuosilta suuren häpeän ja kateuden tunteen. Miksi koulukaverit saivat pitää lomaa, kun minä olin töissä? Lihamestarin avustajana ollessani jouduin liikkumaan kylällä verinen essu päälläni. Käärin sen nopeasti ylös, kun näin kavereita. Halusin olla kuten hekin.

Muun muassa näitä asioita Trimeloni muistelee ohjelmassa. Mutta viikon aikana tuli juteltua paljon muutakin. Niin paljon, ettei Gibi enää edes muista mitä kaikkea.

-Johanna jo varoitteli meitä, että tulemme näkemään valmiissa ohjelmassa paljon sellaista, mitä emme osaa odottaa. Sitten näkee, pitääkö minun alkaa naamioitua Pälkäneellä liikkuessani, laittaa tekoparta ja siniset piilolinssit, Trimeloni nauraa.

Housut repesivät

Garda-järvellä sijaitsevassa Malcesinen kylässä kasvanut Gibi muutti Suomeen vuonna 1987. Suomen 70-luvusta hänellä ei aiemmin ollut paljoakaan tietoa. Ohjelmassa hän kuitenkin huomasi, että ainakin vaatetus oli Suomessa ja Italiassa samanlainen.

-Aika kireitä tuon ajan housut olivat. Yhdet housut repesivät reissun aikana. Ahtauden tunteeseen totuin myös ajaessani punaisella pompannapilla, eli Fiat 600:lla. Polvet siinä olivat suussa. Mutta autoista meidän pompannappi oli ainoa, joka ei hajonnut reissun aikana, ja joka pääsi Kolin huipulle, Trimeloni röyhistää rintaansa.

Hän kehuu myös paljon Samuelia, joka oli 10-vuotias kuvausten aikaan.

-En tiedä, mitä kaikkea ohjelmaan otetaan mukaan ja mitä leikataan pois, mutta uskon, että Samuel  on tärkeä osa meidän autokuntaamme.  Hän oli todella avoin eikä säästellyt tunteitaan. Samuelin Nintendon ja pelikorttien kaipuuta ei helpottanut Aijan kommentti, että kunhan päästään perille, tehdään käpylehmiä, Trimeloni muistaa erään tilanteen, jossa tunteet hieman kiristyivät.

Onnistunut reissu

Jokaisessa sarjan yhdeksässä jaksossa jokainen autokunta saa määränpään, joihin heidän pitää löytää. Päivän päätteeksi matkalaiset tapaavat toisensa.

Ensimmäisessä jaksossa pompannappi saa tehtäväkseen matkata Kotkaan.

– Se yö teltassa oli todella kylmä, eikä retkikeitinkään oikein suostunut lämmittämään kahviamme. Onneksi muuten koko viikko oli säineen kaikkineen oikein mahtava ja onnistunut.

Lomamatka 70-luvulle alkaa Yle TV1:llä tiistaina 4. kesäkuuta kello 20. Pompannapin matka ti 30.7. Uusinnat lauantaisin eri kellon aikoina.

Giovanni Trimeloni kertoo unohtaneensa kameroiden läsnäolon parissa tunnissa. – Se oli hassua. Eniten nimittäin aluksi pelkäsin kameroita, sillä en todellakaan ole mikään linssilude.
Johanna Reen 70-luvulla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *