Levä levisi – Pälkäneeltä hävisi

Sinilevää oli Ely-keskuksen levätilannekartoituksen mukaan kesä- ja heinäkuun vaihteessa selvästi enemmän kuin juhannusviikolla. Valtakunnallisen havaintoverkon pisteissä havaittiin levää  Kangasalan Kirkkojärvessä sekä Liuksialan uimarannalla Roineessa ja lisäksi muun muassa Vanajavedellä ja Pyhäjärvellä. Pälkäneellä levähavaintoja ei kuitenkaan tehty, vaikka vielä edellisviikolla Mallasvedellä tehtiin levähavaintoja.

Tänä kesänä Ely-keskus kerää Pirkanmaalla viikoittain levähavaintoja 38 kohteesta. Pälkäneellä leväseurannassa ovat mukana Mallasvesi Pakanrannassa, Kukkia Luopioisten uimarannalla ja Pälkänevesi Aitoon Uusikylän uimarannalla. Kangasalla säännöllistä seurantaa tehdään Kirkkojärvellä, Ukki-järvellä, Liuksialan uimarannalla Roineella ja Vesaniemen uimarannalla Vesijärvellä.

Uimarit ja mökkiläiset voivat tarkistaa ajantasaisimmat levähavaintotiedot Järviwiki-verkkopalvelusta, jonne on mahdollista lisätä myös omia havaintojaan. Levähavainnoista voi ilmoittaa myös Pirkanmaan Ely-keskukseen.

Vähäinen sinileväesiintymä näkyy vedessä pieninä vihertävinä tai kellertävinä hippusina. Runsaan sinileväesiintymän aikaan uimista ei suositella, eikä levävettä tulisi myöskään käyttää löyly- tai pesuvetenä.

Sinileväesiintymät ovat kuitenkin usein paikallisia, ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Ely-keskus muistuttaa, että sinilevät ovat luonnollinen osa vesien eliöstöä, ja niitä esiintyy vesissä pieniä määriä ympäri vuoden monien muiden mikroskooppisen pienten levien tavoin. Viileä sää hillitsee sinilevien runsastumista, ja sateisella ja tuulisella säällä sinilevät pysyvät veteen sekoittuneena.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *