Paikallisille yrittäjille hyötyä valokuidusta

Paikallista yrittäjyyttä tulisi voida huomioida valokuituhankkeessa. Näin tuumattiin Luopioisissa viime viikolla yrittäjien aamukahvitilaisuudessa, jossa Pälkäneen Valokuitu Oy:n Antti Tirronen oli jakamassa tietoa valokuitusuunnitelmista.

Työsarkaa löytyisi esimerkiksi kaivuiden jälkeisissä pihatöissä, talojen sisällä tehtävissä kaapeloinneissa ja erilaisissa rakennusteknistä osaamista vaativissa läpivienneissä. Aamukahveilla ajateltiin, josko omalla kylällä saataisiin koottua lista niistä yrittäjistä, jotka olisivat kykeneviä ja valmiita hoitamaan valokuidun tuomia oheistöitä.

Yrittäjätilaisuudessa paikalla olleet suhtautuivat valokuituhankkeeseen hyvin myönteisesti; nykyisten kuparilankayhteyksien on koettu hidastuneen viime aikoina, eikä apua tarjoa edes käyttäjämäärien kasvaessa nikeltyvä langaton verkko. Luopioisten yrittäjien keskuudessa tehdyssä selvityksessä nähtiinkin valokuituverkon rakentaminen ehdottoman tärkeänä paitsi yritysten myös kunnan elinvoimaisuuden näkökulmasta.

– Kun menemme isompaan sote-alueeseen 2019, palvelut tulevat eittämättä heikkenemään ja ne tulevat luultavasti yhä enemmän renkailla tai verkon kautta, ennakoi myös kunnanjohtaja Janita Koivisto.

Aiemmin vanhushuollossa testattu ”hyvinvointi-tv” kaatui osin juuri siksi, että verkkoyhteydet olivat palvelun käytölle monin paikoin liian huonot.

Aamukahveilla yrittäjiä askarruttivat muun muassa liittymien hinnat ja verkon korjaustöihin mahdollisissa vikatapauksissa liittyvät seikat – asiat, jotka noussevat esille myös valokuituyhtiön lähiviikkojen infokiertueella.

Pälkäneen Valokuitu Oy:n Antti Tirronen vastaili yrittäjien kysymyksiin kunnan ja yrittäjien yhteisillä aamukahveilla viime viikolla. Kysyttävää riitti niin, että Tirronen sai jatkaa vastailua vielä tilaisuuden jälkeen Pytingissä, jossa hän nykyisin päivystää perjantaisin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?