Maauimala kohtasi vaikeuksia

Pälkäneen kunta ei ole myöntämässä lainatakausta Sappeen matkailualueen kehittämisyhdistykselle. Yhdistys toivoi kunnan takaavan 1,9 miljoonan euron lainan, joka liittyy kehitteillä olevan maauimalan ja seikkailugolf-radan rakentamiseen. Kunnanhallitus on kuitenkin sitä mieltä, että takausjärjestely muodostaisi kunnalle merkittävän taloudellisen riskin ja esittää siksi valtuustolle takauksen sivuuttamista.

Hallitusta mietitytti myös, täyttäisikö maauimala-hankkeen tukeminen liikuntalain pykälää, jossa puhutaan tehtävien edistämisestä vailla liiketoiminnallisia tavoitteita tai perusteita.

Kunnassa on lisäksi selvitelty maauimalan vaikutuksia vesi- ja viemäriverkoston toimintaan, koska Sappee sijaitsee vesihuollon toiminta-alueella ja on siten kunnan vesihuoltolaitoksen velvollisuuksien piirissä. Ongelmalliseksi vesihuoltolaitoksen kannalta nähtiin uimalan alkutäyttö ja mahdolliset huoltotoimenpiteet uusine täyttöineen kesken toimintakauden. Alkutäyttöön otettava vesi olisi mahdollista saada Aitoon vedenottamolta ongelmitta kolmen viikon aikana, mutta nopeampaa täyttöä varten verkostoa jouduttaisiin kunnostamaan ja alueelle rakentamaan vesisäiliö, jotta vettä riittäisi kaikkina vuorokauden aikoina. Saneeraus ja säiliö maksaisivat kunnan arvion mukaan vajaa kaksi miljoonaa euroa.

Myös uimalan veden puhdistamiseen tarkoitettu kloori voi vesihuoltolaitoksen mukaan aiheuttaa suurina määrinä ongelmia viemäriverkostossa. Maauimalaan on tulossa puskuritankki viemäriin johdettavalle vedelle.

Sappeen matkailualueen kehittämisyhdistys laati viime vuonna EU:n maaseuturahaston tuella suunnitelmat maauimalan, golf-radan ja näihin liittyvien rakennusten rakentamisesta Sappeenvuorelle. Yhdistys on kaavaillut hakevansa Pirkanmaan Ely-keskukselta 750 000 euron rahoitusta kaikkiaan noin 3,2 miljoonan euron hankkeeseen.

Sappeen matkailualueen kehittämisyhdistys on perustettu vuonna 2009 edistämään ja kehittämään matkailualueen toimintaedellytyksiä. Yhteisöjäseninä yhdistykseen kuuluvat Pälkäneen ja Kangasalan kunnat, Aitoon emäntäkoulu ja matkailukeskusta pyörittävä Deltarec Oy. Lisäksi yhdistyksessä on kuusi henkilöjäsentä.

Yksi kommentti

  1. Jari Mikkola

    Kyllähän se lähtökohtaisesti on niin, että kuntien tehtävä ei ole toimia riskirahoittajana, vaan sitä varten täällä Suomessa on mm. Finnvera tai varsinaiset muut riskirahoittajat, jotka sitten osaavat arvioida erilaisia rahoitettavia hankkeita ns. oikeanlaisten kriteereiden pohjalta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?