4000 uutta asiakasta: Aito Säästöpankki on Pirkanmaan nopeimmin kasvava rahalaitos

Asuntolainakanta kasvoi liki 11 prosenttia

Tämä ei ole oletus vaan tunnuslukuihin perustuva tosiasia: kahdeksan vuotta sitten syntynyt Aito Säästöpankki on nyt maakunnan nopeimmin kasvava rahalaitos. Se hankki viime vuoden aikana 4 000 uutta asiakasta ja kasvatti asuntolainakantaansa 10,8 prosenttia. Valtakunnallisesti asuntolainakanta nousi vain 2,2 prosentin verran.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen jos kuka tietää, mitä palvelu pankkimaailmassa tasan tarkkaan tarkoittaa. Ahosen johtama rahalaitos pitää huolen siitä, että jo lähes 47 300 asiakasta nauttii palvelusta, ei kohtelusta.

Ikaalisten Säästöpankin ja Luopioisten Säästöpankin yhdistymisessä vuoden 2010 huhtikuussa syntynyt Aito Säästöpankki on ollut koko olemassaoloaikansa toimialansa aktiivinen haastaja.

Pankki on tottunut siihen, että se hankkii vuosittain 3 000–4 000 uutta asiakasta. Ovet ovat käyneet koko ajan oikeaan suuntaan: sisäänpäin.

Viime vuosi toi historialliset 4 000 uutta asiakasta. Kokonaisasiakasmäärä kipusi 47 265:een.

Syntyjuurillaan Pälkäneellä ja Kangasalla pankki hankki 571 uutta asiakasta. Ylöjärven konttori sai viime vuoden aikana 304 uutta asiakasta ja Lempäälässä avattu uusi toimipaikkansa pienellä aikaa 185 asiakasta.

Pirkko Ahonen uumoilee viisi vuotta sitten asettamansa asiakastavoitteen toteutuvan. Vuoden 2019 lopussa pankin asiakasmäärä rikkoo 50 000 asiakkaan rajan.

 

Asuntolainat käyvät kaupaksi

Asuntoluottomarkkina kasvoi viime vuonna koko valtakunnassa 2,2 prosenttia. Aito Säästöpankin asuntolainatiskeillä oli koko vuoden ajan voimakasta sutinaa. Pankki kasvatti asuntoluottokantaansa huikeat 10,8 prosenttia.

Pirkko Ahosen mukaan myös tämän vuoden tammi- ja helmikuu ovat olleet hyvin vilkkaita asuntomarkkinoilla. Syyt ovat selvät. Pirkanmaalla menee hyvin.

– Ihmisillä on todellisia kodinvaihtotarpeita. Nyt on mahdollisuus toteuttaa toiveensa, toimitusjohtaja perustelee.

– Myös asuntosijoittajat ovat varsin aktiivisesti markkinoilla, Ahonen analysoi.

Hänen mielestään kasvumaakunta houkuttelee koko ajan lisää väkeä.

– Asunnoille on täällä luontaisesti vahva kysyntä.

Pitkän linjan pankkiiri ei näe pirkanmaalaisen asuntokaupan yllä pelottavia pilviä.

– On muistettava, että suomalaiset pankit ovat erittäin vastuullisia lainoja myöntäessään. Ruotsin asuntomarkkinoiden kuplalla pelotteluun ei ole syytä. Meillä muun muassa laina-ajat ovat länsinaapuria lyhyemmät, Ahonen muistuttaa.

– Meillä on viime aikoina puhuttu paljon asuntoyhtiölainoihin kätkeytyvistä peikoista. Asiansa osaavat pankit tarkistavat ja varmistavat kauppojen taustat.

 

Yksin- ja pienyrittäjät kiikarissa

Aito Säästöpankki kasvattaa markkinaosuuttaan myös yksityisrahoittajana ja -lainoittajana. Pirkko Ahosen mukaan pankki on löytänyt erittäin mielenkiintoisen asiakaskunnan yksin- ja pienyrittäjistä.

– Heitä on hyvin paljon pankkimme reviirillä, hän iloitsee.

– Monesti yksin- tai pienyrittäjä haluaa keskittää kaikki raha-asiansa yhteen taloon. Tämä tuo meille varsin paljon uutta toimeliaisuutta, toimitusjohtaja kertoo.

Ahosen mukaan pirkanmaalaisella yrityskentällä pyyhkii hyvin.

– Täällä on poikkeuksellisen paljon sukupolvenvaihdoksia, yrityskauppoja sekä liiketoiminnan laajennuksia, hän tarkentaa.

 

Taloustaitoja kouluun

Yhteiskuntamme tulevaisuuden haasteena Pirkko Ahonen näkee kansalaisten taloustietojen ja -taitojen petraamisen.

– Kotitalouden talousosaaminen on niin kodin kuin koulunkin tehtävä. Rahapussin hallinta on kansalaistaito, toimitusjohtaja linjaa.

Ahonen nostaa taloustaitojen merkityksen vahvasti esille erityisesti siitä syystä, että liian monen nuoren elämä menee pilalle pikavippien johdosta.

 

Aito Säästöpankki teki viime vuonna liikevoittoa 8,2 miljoonaa euroa. Pankin luotonannon kokonaismäärä oli vuoden lopussa 680,4 miljoonaa euroa ja talletusten määrä 513 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen johtaa pankkia, joka on säästöpankkiryhmän ruokahammas. Kymmenen kunnan alueella toimiva rahalaitos on noussut muutamassa vuodessa Pirkanmaan voimakkaimmin kasvavaksi pankiksi.

 

Kasvua myös Pälkäneellä

Nelisen tuhatta uutta asiakasta saanut Aito Säästöpankki jatkoi viime vuonna vakuuttavaa kasvuaan. Lisäyksestä suuri osa tulee pankin ja maakunnan kasvualueilta eli kaupunkiseudulta.

Pankin juurilla Luopioisissa ja Ikaalisissa sen markkinaosuus on ennestään hyvin vahva. Mutta myös Pälkäneen ja Luopioisten alueelta kertyi viime vuoden aikana 160 uutta asiakasta. Kasvulukemien arvoa kasvattaa se, että Pälkäneen asukasluku on viime vuodet ollut laskussa.

Pankinjohtaja Sanna Hämäläinen uskoo, että tähänkin on tulossa muutos.

– Rakentaminen on ollut viime vuodet varovaista, mutta nyt rakennuslainat ovat lähteneet liikkeelle. Asuntokaupassakin on havaittavissa selvää vilkastumista. Pälkäneellä 150–180 000 euron asunnot liikkuvat hyvin. Jos hinta alkaa kakkosella, myyntiajat voivat olla hieman pidempiä. Tosin niistäkin jotkut kohteet viedään käsistä.

Asunnon hankinta on nuorten perheiden suurin sijoitus. Sydänhämäläisistä entistä useampi on elämänvaiheessa, jossa lainat on maksettu ja varallisuutta alkaa kertyä. Korot ovat olleet pitkään niin alhaiset, että tilillä varat eivät juuri tuota.

– Varainhoitopalveluilla ja hyvillä rahastoilla riittää kysyntää. Salkut rakennetaan niin, että niissä on sopivasti korkoa ja osakkeita, Sanna Hämäläinen sanoo.

Lähes kymmenen vuoden käsijarruvaiheen jälkeen maan talous vetää. Tämä näkyy siinä, että yrityksetkin uskaltavat taas investoida. Aito Säästöpankki on vahvistanut määrätietoisesti yrityspankkiaan, ja sen ansiosta paikallispankki on entistä vahvemmin myös yritysten kasvuhankkeiden tukena.

Päättynyt vuosi oli myös Sanna Hämäläiselle vauhdikas, sillä hän vietti loppuvuoden Valkeakoskella. Neljän kuukauden mittainen työkiertojakso oli opettavainen: vaihdoksessa sekä tuo että vie mukanaan muun muassa hyviä käytäntöjä.

– On hyvä päästä näkemään erilaisia toimintatapoja, mutta myös ihana palata takaisin. Valkeakoskella ei tapaa kauppajonossa tuttuja samaan tapaan kuin täällä.

Välittömät kohtaamiset auttavat asioiden sujuvaa hoitamista. Siksi pankki järjestää monenlaisia tilaisuuksia, joihin kootaan väkeä erilaisilla teemoilla. Kevääksi on suunnitteilla muun muassa uudenlainen remppa- ja puutarhailta, ja kesäksi parannettu painos viimevuotisesta Varrella virran -tapahtumasta.

 

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>