Hyvää vuorovaikutusta rakentamassa

Outi Mäenpää luennoi Kangasalan lukiolla torstaina 6. syyskuuta.

– Huono toimintakulttuuri syntyy itsestään, hyvän eteen pitää nähdä hieman vaivaa, toteaa Outi Mäenpää, näyttelijä ja kouluttaja.

Rakentava vuorovaikutus erilaisissa yhteisöissä perustuu toista arvostavaan ja kunnioittavaan lähestymistapaan. Rakentava vuorovaikutus on suoraa ja syntyy myötätunnosta käsin.

– Voi olla vaikka niin, että työpaikan palavereissa yksi ihminen tyrmää aina toisten sanomiset ja tämä johtaa siihen, ettei kukaan lopulta ehdota mitään, jolloin yksi ihminen jyrää kaikki muut. Lieväkin torjutuksi tulemisen tunne näkyy aivoissa samalla alueella kuin fyysinen kipu, Mäenpää toteaa.

Ennen kuin muutosta voi tapahtua, jokaisen yksilön pitää tunnistaa itsessään sellaiset negatiiviset viestintätavat, joihin haluaa muutosta. Kun on hahmotettu, mitä nämä ovat, pitää tunnustella, miltä ne tuntuvat. Tunteen takana olevan viestin sanoittaminen johtaa lopulta parempaan viestintään.

– Viestinnän kehittyminen on siis avain muutokseen. Ihminen ei voi muuttaa mitään muuta kuin itseään ja omaa viestintäänsä ja reagointitapaansa. Tämän seurauksena myös ympärillä olevien ihmisten käyttäytyminen muuttuu.

Tunnetaidot tärkeä osa rakentavaa vuorovaikutusta

Outi Mäenpää havaitsi jo 1990-luvulla kaipaavansa lisää tietoa siitä, mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin ja ollakseen hyvä tiimin jäsen. Näyttelijänä hän tutki jatkuvasti ihmismieltä ja -käytöstä, mutta tämä ei riittänyt: Mäenpää halusi konkreettisempaa ja myös tutkimukseen pohjautuvaa tietoa aiheesta.

– Päädyin opiskelemaan Easel Coach- työnohjaajaksi, jossa erikoispainotuksena on kokemuksellinen tunnetaitovalmennus.

Tunnetaidot ovat tärkeitä kaikissa työyhteisöissä ja myös yksityiselämässä. Tunnetaitoja, esimerkiksi iloa, myötätuntoa ja kiitollisuuden tunnetta, ei voi kuitenkaan varsinaisesti opettaa, vaan ne vahvistuvat vuorovaikutuksessa.

– Tunnetaidot kehittyvät läpi elämän, ja niitä voi tietoisesti itsessään vahvistaa, yli 25 vuoden ajan erilaisia yhteisöjä kohti parempaa viestintää ja vuorovaikutusta kouluttanut Mäenpää vakuuttaa.

Torstaina 6. syyskuuta Mäenpää luennoi Kangasalan lukiolla. Luennolla käsitellään rakentavan vuorovaikutuksen lisäksi myös esimerkiksi sujuvan ja tehokkaan yhteistyön lainalaisuuksia, kehonkielen perusteita, luovaa ideointia ja haasteellisia vuorovaikutustilanteita.

Kello 18 alkavan tilaisuuden järjestävät Kangasalan Vanhemmat ry ja Kangasalan kaupungin opetuspalvelut. Ennen luentoa on tarjolla kahvia kello 17.30 alkaen.

Kommentointi on suljettu.