40 sekuntia, niks naks ja valmista tuli – Eemil innostui Rubikin kuutioista

Eemil Saarinen näyttää ratkaisemaansa Rubikin kuutiota. Eemil asuu Havisevalla isän, äidin ja ekalla luokalla olevien sisarustensa Noelin ja Aadan kanssa.

– Yhtäkkiä vaan innostuin ratkaisemaan Rubikin kuutiota. Aluksi tavoite oli saada se ratkaistua. Kun se onnistui, tavoitteena oli ratkaista se mahdollisimman nopeasti, 11–vuotias Eemil Saarinen kertoo.

Ensimmäistä ratkaisua varten kuutiota piti väännellä useampi päivä.

– Tuntuikin siltä, että aina kun näin Eemilin, hänellä oli Rubikin kuutio kädessä, Eemilin äiti Heidi Saarinen kertoo.

Harjoittelu tuotti nopeasti tulosta: Eemil on saanut kuution värit ojennukseen parhaimmillaan 40 sekunnissa. Kangasalan Havisevalla perheineen asuva Eemil miettii, että onnistuminen oli kovan harjoittelun tulosta. Toimittaja rohkenee olla eri mieltä, sillä yli 40 vuodessa kuution värit eivät ole allekirjoittaneelle salojaan aukaisseet: parhaimmillaan vain yksi sivu on ollut oikein, ja sillä ei kovin pitkälle pötkitä.

– Netistä löytyy jotain ohjeita Rubikin kuutioon. Tärkeintä on, että muistaa värejä ja on tietty järjestys, Eemil vinkkaa avuliaasti.

Kevään innokas harjoitteleminen pakotti vanhemmat verkkokauppaostoksille. Rubikin kuutioita on erilaisia, ja eräässä mallissa palat liikkuvat tavallista ketterämmin ja jouhevammin. Sellainen hankittiin ja ennätys syntyikin juuri sillä.

– Ennätysyritystä varten Eemil myös öljysi saranaöljyllä kuutiota isänsä kanssa, jotta palat liikkuvat mahdollisimman hyvin, äiti-Heidi kertoo.

Eemilin mielestä Rubikin kuutio on hyvää ajanvietettä ja sitä oli kiva opetella. Muuten viidesluokkalaisen harrastuksiin kuuluvat jalkapallo Tampereen Palloveikkojen Ruutanan joukkueessa ja koululla järjestettävä sählykerho. Aikaa vierähtää kavereiden kanssa myös pelikonsolien ääressä.

– Minecraft on suosikkipelini, Eemil lisää.

1980-luvulla suuri villitys

Rubikin kuutiot olivat 1980-luvulla suuri villitys ja niitä myytiin erittäin paljon. Nykynuorison käsissäkin niitä näkee, mutta ihan villitykseksi asti ne eivät ole nousseet.

– Muutama luokkakaverini on tehnyt Rubikin kuutioita tänä keväänä, mutta ei niitä kauhean paljon muilla ole näkynyt, Havisevan koulua käyvä Eemil kertoo.

Eemilin Rubikin kuutioita eri väreissä ja muodoissa.

Rubikin kuutio:

  • Unkarilaisen Ernő Rubikin vuonna 1974 kehittämä älypeli.
  • Koostuu 26 palasta, jotka muodostavat kuution. Jokainen kuution sivu on lähtöasemassa yksivärinen. Aluksi kuutio sekoitetaan vääntelemällä rivejä satunnaisesti. Tavoitteena on palauttaa sivut yksivärisiksi.
  • Seven Towns Limitedin tavaramerkki. Ernő Rubik patentoi kuution toimintaperiaatteen, mutta patentti on rauennut jo vuonna 2000. Patentti ei kuitenkaan sisällä ideaa kolmiulotteisista sekoitettavista esineistä, joten Rubikin kuutiosta on tehty useita muunnelmia ja niitä löytyy erikokoisina.
  • Kilpailuja järjestetään maailmalla ja Suomessa. Peruskuution (3x3x3) ratkaisemisen virallinen maailmanennätys on 3,47 sekuntia (2018). Ennätystä pitää hallussaan Yusheng Du.
  • Perusratkaisemisen lisäksi on olemassa useita muunnelmia: ratkaisuja haetaan kelloa vastaan esimerkiksi yhdellä kädellä, vasemmalla kädellä tai sokkona.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?