Rokkarit rokkaavat, yleisö viihtyy ja lapset ja nuoret kiittävät – Vuoden Pälkäneläinen on mies hyväntekeväisyysfestareiden takana: ”Ei tämä kuitenkaan mikään yhden miehen orkesteri ole”

– Emme me osanneet lopettaa soittamista. Passion-bändin aktiivikeikkailu loppui vuonna 1987, ja kun Ipsa Syrjänen pyyteli ”Kuohijoen kyläbändiä” soittamaan vielä kerran kotikylässä yhtyeen 30-vuotisjuhlan merkeissä, ehdotukseen oli ilman muuta suostuttava, Passion-bändin jäsen ja Kuohijoen hyväntekeväisyysfestari August Rockin voimahahmo Arto Tyrni muistelee.

Elettiin alkukesää 2000. Passionin jäsenet eivät halunneet tulevana kesänä esiintyä yksin, joten mukaan pyydettiin muitakin. Kuohijoelle rokkaamaan lupautuivat Endymion, nyttemmin Distained sekä Lentomies Usva. Järjestelyihin lähti Tyrnin ja muiden paikallisten soittajien mukaan Kuohijoen kylätoimikunta. Soittopaikaksi valikoitui Vepari, paikallisen VPK:n talo.

– Tuumimme, että joku pieni pääsymaksu olisi hyvä, mutta laskimme, että jos paikalle tulee muutama kymmenen ihmistä, ei lipputuloista kerry kovin paljon yhtä soittajaa kohden. Syntyi ajatus lahjoittaa lipputulot hyväntekeväisyyteen, Tyrni kertoo.

 

”Olemme antaneet lastenpsykiatrian väelle vapaat kädet

hankkia juuri sitä, mille kulloinkin on eniten tarvetta.”

 

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat eivät 20 vuotta sitten olleet juurikaan julkisuudessa pinnalla, joten ajatus lahjoittaa lipputulot Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian poliklinikalle tuntui heti hyvältä.

Vähän sattumankin kaupalla tapahtuman ajankohdaksi valikoitui elokuun ensimmäinen viikonloppu, mistä juontaa juurensa myös tapahtuman elokuuhun viittaava nimi. Näin syntyi siis August Rock, joka järjestettiin viime kesänä jo 20. kerran. Vuonna 2006 maalaiskylän hyväntekeväisyysfestari muutti Veparilta Aslak Christianssonin isännöimään Kylä-Mukkulan kulttuurikeskukseen.

Arto Tyrni on iloinen valinnastaan Vuoden Pälkäneläiseksi. Hän on hyvillään myös siitä, että valinta ajoittui kuluvalla viikolla käynnissä olevalle mielenterveysviikolle. – Mikäs sen sopivampaa, kun August Rockista kertyvät varat on aina lahjoitettu lasten psykiatrian hyväksi, Kuohijoella asuva Tyrni sanoo.

Rokkarit ovat vuosien varrella keränneet muhkean potin lastenpsykiatrian hyväksi, yhteensä lähes 51 400 euroa. Varoilla on hankittu lapsille ja nuorille monenlaista: leikkikaluja, soittimia, pelejä ja muuta viihdykettä sairaala-arkeen. Kalusteitakin hyväntekeväisyysrahalla on hankittu.

– Olemme antaneet lastenpsykiatrian väelle vapaat kädet hankkia juuri sitä, mille kulloinkin on eniten tarvetta. Varat on perinteisesti lahjoitettu vuosittain aina suurin piirtein joulukuussa, vähän niin kuin joululahjarahana, Tyrni kertaa.

Palkinto yllätti

Tyrnin ja muiden August Rockin aktiivien työ palkittiin tänään perjantaina, kun Arto Tyrni valittiin Vuoden Pälkäneläiseksi. Tyrni otti tunnustuksen vastaan Pälkäneen torilla  joulunavaustapahtuman yhteydessä. Palkinnon perusteena oli erityisesti pitkään jatkunut hyväntekeväisyystyö lasten ja nuorten hyväksi. Palkittavan valitsivat viime vuoden tapaan Pälkäneen Yrittäjät.

– Yllätyksenä tällainen tunnustus tietenkin tuli, mutta toki se tuntui mukavalta. Ei tämä kuitenkaan mikään yhden miehen orkesteri ole. August Rockia on ollut vuosien varrella tekemässä iso porukka, muutama tuon 20 vuottakin, Tyrni muistuttaa.

August Rock vetää väkeä Kuohijoen Aslak & The Eskimos -klubille, joka toimii entisessä tiilinavetassa.

Tyrni on paljasjalkainen kuohijokelainen. Nuorena Tyrni asui useita vuosia Tampereella, mutta kirjat pysyivät tuolloinkin tiiviisti Kuohijoella. Elantonsa mies on hankkinut maa- ja metsätaloudesta.

– Vaimon kanssa on levänneiden lehmien kanssa tullut painittua, Arto Tyrni nauraa.

Vuodesta 1992 Tyrni on työskennellyt projektiluonteisesti myös Suomen ympäristökeskuksen kenttätyöntekijänä, tällä hetkellä yöperhosseurannassa.

Kotijoukot tukena

Vaimo-Nitan ohella myös perheen lapset ovat olleet tiiviisti auttamassa August Rockin järjestelyissä vuosien varrella. Juha Tyrni on hoitanut mainos- ja tekniikkapuolta, ja veljensä Anssi on nähty lavalla myös oman Distained-bändinsä kanssa tekniikkahommien lisäksi.

– Anssin yhdet August Rockit päättyivät sairauslomaan, kun hän satutti selkänsä tavaraa roudatessa, Arto Tyrni muistelee.

Vaikka vauhtia maalaismaisemissa onkin vuosien varrella riittänyt, rokit on Kuohijoella saatu juhlia pääosin onnellisten tähtien alla.

– Vain kerran on ambulanssi käynyt paikalla. Esiintyjätkin ovat tulleet sovitusti paikalle lähes aina. 20 vuoteen on mahtunut vain muutama peruutus, ja nekin on aina tehty hyvästä syystä, Tyrni kertoo.

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun seuraavan kesän August Rockia aletaan yleensä suunnitella. Nähdäänkö ensi elokuussa 21. August Rock?

– Ainakin jotain pientä on viritteillä. Vähintään minä ja Aslak olemme esiintymässä, eiköhän joku muukin, Arto Tyrni lupailee.

 

Vuoden Pälkäneläinen 2019–2005

2019 August Rockin voimahahmo Arto Tyrni

2018 Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja Tommi Liljedahl

2017 Aitooseen kyläkaupan palauttanut Anssi Kukkonen

2016 Kukkian kylien kehittäjä Seppo Kääriäinen

2015 Kotiseutuaktiivi Paula Syväsalmi

2014 Kunnan liikuntasihteeri Petri Ketola

2013 Opettaja ja eläinsuojeluvaltuutettu Hanna Heino

2012 Kyläkauppias Pia Uusitalo

2011 Onkkaalan ilopilleri Jaakko Päivinen

2010 Mikkolan Navetan kulttuurituottaja Outi Nummi

2009 Tavase-kriitikko Kalle Hakalehto

2008 Maatalousmuseo Varstan rakentanut Jouko Suoniemi

2007 Maan suurimman navetan rakentanut Sami Mattila

2006 Kotiseutumies Rauno Koskinen

2005 Pälkäneläisopiskelija Otto Hylli

 

Lue myös:

Hyväntekeväisyys on hauskaa

Aslak and The Eskimos on kulttiklubi keskellä peltoja