Mitä kunta saa 3 miljoonalla?

Pälkäneen jätevedenpuhdistamon remontin pitäisi olla parhaillaan täydessä vauhdissa. Kolmen miljoonan hanke on kunnan suurimpia kautta aikojen. Naapurin valituksen vuoksi urakoijat odottavat edelleen, koska pääsisi töihin. Kunta puolestaan odottaa, millainen lasku odottelusta kertyy, sillä urakkasopimukset allekirjoitettiin vuodenvaihteen jälkeen.

Vuosituhannen vaihteessa suurin piirtein samalla rahalla saatiin Regon uusi halli Luopioisiin. 2,5 miljoonan euron laajennuksen valmistuessa autosisustamo kuului maan kannattavimpiin yrityksiin. Helposti muunneltavia ja edustavia tila-autoja rakentanut yritys vei autoja jopa suurimpiin autonvalmistajamaihin. Innokkaimmat puolestaan olivat viemässä kasvuyritystä pörssiin.

Lainsäädännön muutokset, epäonnistunut kasvu ja johdon ristiveto hyydyttivät Regon pian sen jälkeen kun uusi halli oli valmistunut. Sen liukuhihnat eivät koskaan ehtineet pyöriä täydellä teholla.

Parhaimmillaan Regolla työskenteli kymmeniä ihmisiä. Yritys nosti kunnan työpaikkaomavaraisuuden sataan ja sen työntekijät taloja pitkin pitäjää.

Regon taru päättyi konkurssiin vuonna 2006. Luopioisten päättäjät olivat olleet lähes parikymmentä vuotta tiiviisti mukana yrityksen kasvussa. Myös uusi halli palautui kunnalle.

Se oli pitkän aikaa arka paikka monille päättäjille ja viranhaltijoille. Ainoana kunniakkaana lopputuloksena pidettiin sitä, että hallille löytyisi ostaja. Luopioinen on kuitenkin sen verran sivussa valtaväylistä, ettei suuri halli käynyt kaupaksi.

2,5 miljoonan euron investointi ei silti mennyt hukkaan, sillä nykyisin halli on varsinainen monitoimitalo. Sen katon alla pelataan salibandya, varastoidaan vanhoja autoja ja tehdään monenlaisia tuotteita. Koneiden kalkatus on palannut rakennukseen.

Kunnanisät voivat ajaa pää pystyssä talon ohi, sillä Luopioisiin on syntynyt huomaamatta pienyritystalo. Vähitellen täyttynyt talo tarjoaa tukikohdan monelle alkavalle ja kasvavalle yritykselle. Kunta on hyväksynyt ajatuksen, että rakennus jää salibandy- ja pienyrityskäyttöön, sillä vuosia kaivatut puku- ja pesuhuoneet on vihdoin otettu työlistoille.

Paljon enemmän kunnan ja kuntalaisten kannattaa kantaa huolta siitä, jos yksi valittaja voi seisottaa saman mittaluokan puhdistamohanketta. Etenkin kun kohentamista odottava laitos pitää huolta melkein jokaisen kuntalaisen lopputuotteista sekä kunnan tärkeimmästä valtista, puhtaista vesistä.

Yksi kommentti

  1. Nuri

    No onhan se saatanan hienoa että pennut saa lätkiä sählyä ja hipit punoa ekotuolejaan, kun kymmeniä ihmisiä jäi työttömäksi. Faija varmasti riemuitsee monitoimitalon käyttäjien kanssa kilpaa, kun SAA olla työttömänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?