Pääsiäisen roskaröykkiöt

Talven jälkeen mökeille saapuneet kesäasukkaat toivotettiin perinteiseen tapaan tervetulleeksi: teiden varsille järjestettiin siivottomia kaatopaikkoja muutaman kilometrin välein.

Pirkanmaan jätehuollolle ei pitäisi olla suuri yllätys, että jätteiden määrä moninkertaistuu, kun mökkikausi alkaa. Esimerkiksi Luopioisten suunnalla kesäasuntoja on kaksi kertaa enemmän kuin vakituisia asuntoja.

Mökeillä jätettä kertyy runsaasti lomakaudella sekä kevät- ja syyssiivouksen aikaan. Pääsiäiseksi povattiin jo viikkoa etukäteen kesäisiä kelejä. Siksi oli helppo ennustaa, että väkeä olisi liikkeellä runsaasti.

Jätehuolto ei reagoinut pitkään viikonloppuun mitenkään, vaan esimerkiksi Luopioistentien jäteastiat tulvivat yli jo kiirastorstaina. Kun jäteastioiden kannet eivät mahdu kiinni, apajille hyökkäävät varikset ja lokit. Rotat ja isommatkin otukset haeskelevat herkkupaloja lintujen levittämistä jätteistä.

Aluejätepiste muuttuu nopeasti elukoita viliseväksi, haisevaksi kaatopaikaksi. Siellä asioidaan ympäristön mukaisella tavalla: kun jätteet ovat valmiiksi levällään, omat jätepussit nakataan portilta sekaan.

 

Mökkiläisten, mökkivieraiden ja ohikulkijoiden mielikuvissa kaatopaikat menevät kuntien piikkiin, vaikka jätehuollosta vastaa kuntien omistama yhtiö.

Kuntien on käytettävä ääntä ja vaadittava, että jätehuolto toimii myös vilkkaina kesäviikonloppuina. Kevät- ja syyssiivouksiin sekä lomaviikkoihin pitää varautua riittävän isoilla siirtolavoilla.

Mökkiläiset maksavat jätehuollostaan ja haluavat rahoilleen vastinetta. Siksi harva on valmis ajeluttamaan haisevia jätesäkkejä pitkin mökkipitäjää löytääkseen astian, joihin ne mahtuvat. Jos jätehuolto ei hoida hommiaan, säkit pudotetaan yhtiön riesaksi.

Jälkien siivoaminen on inhottavaa ja aikaa vievää puuhaa. Siksi kannattaisi mieluummin satsata siihen, että jätteet mahtuvat astioihin.

 

Jätehuolto on yrittänyt hankkia jätepisteille paikallisia hoitajia. Ajatuksena on, että keräyspisteet pysyvät paremmassa kunnossa, kun niillä on paikalliset vaalijat. Siistissä ympäristössä toimitaan siististi.

Nykytekniikan avulla jätepisteiden hoitoon voitaisiin sitouttaa kaikki käyttäjät. Moni roskapussin tuoja laittaisi ajoissa viestiä, jos aitauksen seinässä olisi numero, johon voi ilmoittaa, kun astiat ovat täyttymässä.

Jätepisteiden toimimattomuudesta voidaan syyttää myös käyttäjiä. Roskiksiin kertyy tavanomaisen talousjätteen lisäksi myös isoja rojukuormia esimerkiksi remonttien yhteydessä. Peräkärryt kuuluu tyhjentää jäteasemilla, joita löytyy Pälkäneen Kankaanmaalta, Luopioisten Rankkimäestä sekä Kuhmalahden ja Kangasalan paloasemien vierestä. Asianmukaisesti lajitellusta kuormasta kertyvä lasku on mitätön ja tavara kiertää oikeaan osoitteeseen.

Jätepisteisiin jätetään surutta myös ongelmajätettä. Sen toimittaminen jäteasemille pitäisi olla jokaiselle itsestään selvää. Siihen kannustaa sekin, että kotien ongelmajätteet otetaan vastaan maksutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?