Mikä päivä tänään on?

Roosa nauha -päivä, matkasynnytyspäivä, Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, maailman mielenterveyspäivä. Kaikkia vietettiin yhtenä ja samana päivänä viime perjantaina, nuorisotyön viikon, energiansäästöviikon, adhd-viikon, eläinten viikon ja vanhusten viikon oheis- ja jälkimainingeissa.

Tällä viikolla – samanaikaisesti sekä maailman imetysviikolla että eurooppalaisella ohjelmointiviikolla – vuorossa ovat muun muassa 15. lokakuuta valkoisen kepin päivä, 16.10. maailman selkäpäivä ja 17.10. asunnottomien yö. Ne ovat hyviä välietappeja valmistauduttaessa movember-kampanjaan, jossa marraskuun aikana miehet kasvattelevat itselleen viiksiä taistelussa eturauhassyöpää vastaan.

Jokaisen teemaviikon ja -päivän perimmäisenä tarkoituksena on nostaa esiin ja ihmisten tietoisuuteen jokin ilmiö, ongelma tai asia, jonka suotaisiin olevan nykyistä paremmalla mallilla. Toistaiseksi ihmiset ja tiedotusvälineet ovat suhtautuneet teemapäiviin ja -viikkoihin avarakatseisesti ja tiedonjanoisesti, mutta ylenpalttisessa teemoittelussa on myös kääntöpuolensa. Kun kaikkea on tarjolla aivan liikaa – sinänsä arvokkaasta – leipomisen merkityksestä muistuttavasta korvapuustipäivästä lähtien, voivat ne kiperimmät ja vakavimmatkin aiheet lopulta tulla infoähkyssä sivuutetuiksi ja teemapäivä menettää olennaisesti merkitystään.

Mikä taho, ja millä perusteilla, voisi kuitenkaan ryhtyä rajoittamaan teemapäivien viettoa tai poistamaan kalenterista esimerkiksi kaikkea työpaikalla jo kunnossa olevaa juhlistavaa kunnon työn tai inhimillisestä erehtymisestä muistuttavaa epäonnistumisen sallimisen päivää?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?