Mökkikauden avaus

Tämän keskiviikon Sydän-Hämeen Lehti on jo perinteiseksi tullut mökkikauden avausnumero. Lehti on tavallistakin tuhdimpi, koska se jaetaan tilaajien lisäksi myös kesäasukkaille kotiosoitteeseen.

Kesäasukkaat ovat tällä hetkellä esillä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kuntaliitosselvitystä tekevät Kangasala, Pälkäne ja Kuhmoinen huomasivat, että yhdistyneestä kunnasta tulisi vapaa-ajan kärkikunta Suomessa. Se olisi 11800 kesämökin ansiosta maan suurimpia mökkikuntia.

Parhaaseen loma-aikaan Kangasalan, Pälkäneen ja Kuhmoisten rannoilla vapaa-aikaa viettää hyvinkin pari, kolmekymmentä tuhatta kesävierasta. Tällaisen joukon merkitys on niin suuri, että se kääntäisi uuden kunnan katseet vesille. Uusi Kangasala ei enää olisi kaupunkimainen kunta, joka keskittyy Tampereeseen kiinni kasvavaan keskustaansa. Panostus vapaa-aikaan toisi elinvoimaa ja uutta yritystoimintaa koko alueelle.

 

Vapaa-ajan kärkikuntaa visioitaessa ymmärrettiin, että Sappeella suuri merkitys koko seudulle. Matkailualue tuo alueelle kävijöitä ympäri vuoden. Kun taloudelliset tuulet normalisoituvat ja Sappeen uuteen kaavaan kuuluvat golfkentät, kylpylät ja uudet matkailupalvelut toteutuvat, se tuo uusia vetonauloja seudun vapaa-aikaan.

Kehittyvä Sappee vetää uusia kävijöitä ja vaikuttaa jopa olemassa olevien mökkien arvoon: niistä tulee entistä halutumpia, kun lähistöllä on laskettelurinteen lisäksi golfkenttä, kylpylä, kesäteatteri ja muita niiden ympärille kasvavia vapaa-ajan palveluita.

Loma-asuntomessut voivat vauhdittaa Sappeen seuraavia kehitysaskeleita. Suomen messut suhtautui nihkeästi alkuperäiseen messusuunnitelmaan, koska siitä puuttui järvielementti. Päivitetyssä suunnitelmassa osa messualueesta rakentuisi laskettelurinteiden juurelle Iso Arajärven rantaan, osa vuoren rinteeseen. Kaksi aluetta yhdistettäisiin tuolihisseillä.

Sappeen suunnitelma ei edustaisi menneisyyden korpimökkeilyä, vaan nykyajan aktiivista vapaa-aikaa. Siksi olisi toivottavaa, että messusuunnitelma etenisi, ja taantuma oikenisi niin, että messualuetta päästäisiin rakentamaan vuosiksi 2020–2022, kuten tavoitteeksi on asetettu.

 

Kolmen kunnan liitosselvityksessä vetovastuuta kantanut Pälkäne aikoo panostaa entistä vahvemmin vapaa-aikaan myös siinä tapauksessa, että kunta jatkaa itsenäisenä. Yksi tärkeä etappi on vapaa-ajanasukastoimikunnan perustaminen.

Uuteen toimielimeen kutsutuilta mökkiläisiltä toivotaan ulkopuolista näkemystä, kun kuntaa kehitetään vapaa-ajan pitäjänä.

Toimikunnan työlistan ensimmäisiä asioita on rakennusjärjestyksen uusiminen. Pälkäne haluaa perata omista säännöistään pykälät, jotka estävät asutuksen lähellä sijaitsevien mökkien muuttamisen vakituiseksi asunnoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?