Värikäs välivaihe

Suomi osoitti reagointikykyä, kun turvapaikanhakijoiden vyöry sekoitti viime syksynä puoli Eurooppaa. Tuhannet tulijat koottiin varsin pian Tornion järjestelykeskukseen ja jaettiin pitkin maata perustettuihin vastaanottokeskuksiin. Vasta nyt vastaavaa mallia aletaan rakentaa moneen muuhun maahan.

Yhteiskunnalla ei ole takataskussa resursseja syksyn kaltaiseen jättioperaatioon. Niinpä Punaiselle Ristille tarjoutui tilaisuus osoittaa, miten nopeasti sen organisaatio saadaan liikkeelle ja mihin se poikkeusoloissa venyy.

SPR perusti turvapaikanhakijoille alle puolessa vuodessa sata yksikköä. Palkkioksi se on saanut lähinnä rasistista raivoa. Paljon vähemmällä ovat päässeet hoiva-alan yritykset, jotka haistoivat tilaisuuden tehdä turvapaikanhakijoiden avulla rahaa.

Kiireessä syntyneitä bisneskeskuksia päästään karsimaan, kun ihmisvirta pohjoiseen on padottu eteläisempien aitojen taakse. Lisäksi kevään ja kesän aikana lakkautetaan runsaasti SPR:n yksiköitä.

Avustusjärjestön pikavauhdilla perustamia keskuksia voidaan lakkauttaa, kun kunnat ja kaupungit ovat ehtineet reagoida tilanteeseen. Vastaanottokeskukset on tarkoitettu väliaikaisiksi majapaikoiksi. Niiden tarve vähenee, kun Suomeen jääville järjestyy asuntoja ja lähtömaahan palaavat nousevat koneeseen.

Kesään mennessä tyhjenevä vastaanottokeskus näyttää jäävän lyhyeksi episodiksi Kaivannon värikkäässä historiassa. Rakennusten tyhjennyttyä palataan pohtimaan, mitä upealla paikalla olevalle kiinteistölle ja alueelle voidaan tehdä. Sairaanhoitopiiri on jo ilmoittanut pistävänsä paikan myyntiin.

Pikonlinnaan syntynyt hoivapalveluiden keskittymä tarjoaa esimerkin siitä, millaiseksi tällaiset kohteet voidaan jalostaa. Vaikka taloustaantuma on ehkä hidastanut Pikonlinnan suunnitelmien toteutumista, levittäytyy Vesijärven rannalle jo melkoinen hyvinvointikeskus.

Kaivanto on liikenteellisesti paljon keskeisempi paikka, ja siksi se mahdollistaisi monenlaista liiketoimintaa.

Pakolaiskriisi ei ole ohi, vaikka irakilaiset ja afganistanilaiset asukkaat jättävät Kaivannon. Alkuvuoden aikana kriisialueelta virtasi viime vuotta enemmän ihmisiä kohti Eurooppaa. Nyt liikkeellä ovat ennen kaikkea naiset ja lapset. Heidät padottaan Turkkiin uusien aitojen taakse.

Kesä näyttää, pitävätkö rajat vai löytääkö miljoonien epätoivoisten ihmisten joukko uuden purkautumisväylän pohjoiseen.

Se on kaikille tullut selväksi, ettei kriisin alkuperäistä syytä ratkota aseiden avulla. Vaikka Al-Qaida tai Isis pystyttäisiin tuhoamaan, epävakaus ja -toivo synnyttävät pian uusia ääriliikkeitä. Niiden harhaisessa maailmankuvassa länsi näyttäytyy äärimmäisenä pahana, jota vastaan yritetään iskeä terrorin avulla.

Suomesta löytyy Nobel-palkittua osaamista siitä, miten pysyvä rauha voidaan rakentaa vain paikallisesti sopimalla ja yhdessä rakentamalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?