Pimeä kauppailta

Syksy saapuu mökkipaikkakunnille erityisen synkkänä. Kesän vilinän ja kuhinan jälkeen kylät hiljenevät, kun mökkiläiset palailevat kotiin. Tämän ankean pimeyden keskelle pälkäneläisyrittäjät ovat luoneet vuoden vilkkaimman kauppapäivän.

Pälkäneellä perjantaina ja Luopioisissa kuukauden päästä vietettävä Pimeen kaupan ilta on pälkäneläisyrittäjien aamukahveilla syntynyt idea. Katutason kauppiaat kokoontuvat muutaman kerran vuodessa pohtimaan, miten vauhditetaan kaupankäyntiä ja torjutaan kylän hiljenemistä. Erityisen kauppaillan ajatus on muualta lainattu: muualla työssä käyvät ehtivät illalla kotikylälle ostoksille, kun kaupat pitävät ovensa myöhempään auki. Kun iltaan ladataan vielä huipputarjouksia, väki lähtee varmasti liikkeelle.

 

Sekä yrittäjät että asiakkaat ovat ottaneet Pimeen kaupan illat alusta alkaen omikseen. Yrittäjät ovat kehittäneet iltaan poikkeuksellisia vetonauloja. Huippualennukset, pikkurahalla myytävä arvotavara, yllätyslahjat, näytteet ja kaupanpäälliset tuovat tarjousten äärelle pitkät jonot.

Tapahtuma on saanut rautakaupasta eräänlaisen veturin. K-Rauta vetää Kankaanmaan teiden laidat täyteen pimeillä tarjouksilla ja tarjoiluilla. Tänä vuonna suurinta ruuhkaa pyritään purkamaan sillä, että uusia tarjouksia alkaa aina tasatunnein.

K-Rauta markkinoi tapahtumaa isosti myös naapureihin, joissa ei ole palvelevaa rautakauppaa. Kangasalan ja Hauhon suunnasta liikkeelle lähtevät asiakkaat poikkeavat samalla myös keskustan kuhisevalla kaupparaitilla ja saavat Pälkäneestä suorastaan epätodellisen vireän kuvan. Siksi Pimeen kaupan ilta on samalla parasta mahdollista kuntamarkkinointia.

 

Yrittäjien yhteistempaus on konkreettinen osoitus siitä, miten yrittäjät hyötyvät toisistaan. Naapurissa asioiva ei ole itseltä pois, vaan siitä hyötyvät kaikki, kun kylälle saadaan asiakkaita.

Hämärtyvässä illassa liikkeitä kiertävät ihmiset luovat syysiltaan epätodellisen tunnelman. Raitilla vilisee väkeä ja pyörii autoja ruuhkaksi saakka. Kun kylällä tapahtuu, väki lähtee liikkeelle ja tapaamaan tuttuja, vaikkeivät ostokset edes kiinnostaisi.

Koko kylällä näkyvä ja ilmapiirissä pitkään tuntuva tapahtuma rakentuu lopulta melko vähällä: jokainen yrittäjä rakentaa omaan liikkeeseensä Pimeen kaupan illan, jota markkinoidaan yhdessä isommin. Vaikkei vetonaulaksi tarvittaisi erityisiä sirkushuveja, niin niitäkin löytyy: Aapiskukon pihaan nousee Pimeen kaupan illaksi sirkusteltta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?