Kylät haluaisivat vielä yrittää

Pälkäne pyrkii oikaisemaan taloutensa kovalla säästöpaketilla. Ensimmäinen säästöpakettia koskeva kuntalaistilaisuus Luopioisissa keskittyi säästölistan kärjestä löytyviin kyläkouluihin. Lisäksi sivuttiin hieman päivähoitojärjestelyitä ja lakkausuhan alle joutunutta Rautajärven ryhmistä.

Kylien väki katsoo, että ponnistukset Luopioisten tai Rautajärven hyväksi valuvat hukkaan, jos koulut lähtevät kylistä. Rautajärvellä koulun puolustaminen on ollut olennainen syy kehittää kylää ja houkutella uusia asukkaita. Luopioisten kehittäminen puolestaan perustuu ajatukseen, että kylän keskustassa on koulu, jonka ympärille monipuoliset palvelut levittäytyvät.

Säästösuunnitelmia ja koulujen lakkautusuhkaa pidetään vasta hyväksytyn kuntastrategian vastaisena. Säästöpakettia kokoava kunnanjohtajan sijainen puolestaan tulkitsee, että koulukylien laskeva asukasluku kertoo siitä, ettei kouluilla ole toivottua merkitystä vetovoimaan.

Kyliä patistellaan päivittämään omat kyläsuunnitelmansa ja profiloitumaan uusiksi. Kaikkien ei kannata keskittyä houkuttelemaan lapsiperheitä, joita edes Onkkaala tahdo tavoittaa entiseen tapaan.

 

Kylissä ollaan tyrmistyneitä yllättäen eteen heitetystä säästösuunnitelmasta ja kiivaasta aikataulusta, jolla sitä viedään eteenpäin. Kylien väki haluaisi lisäaikaa pystyäkseen esittämään keinoja ja vaihtoehtoja, joilla koulut voitaisiin pelastaa.

Kuulemistilaisuudessa ja sen jälkeen seuratalon pihassa tehtiin selväksi, että väki on valmis käärimään hihat koulujen puolesta. Rautajärvi on jo näyttänyt, miten kyläkoulun puolustus voi yhdistää ja tuoda uutta virtaa. Tämä taistelu toi kyläkaupan takaisin ja huipentui siihen, että Rautajärvi palkittiin Vuoden kylänä Pirkanmaalla.

Puurtaminen ei kuitenkaan ole näkynyt asukasluvussa. Rautajärvellä katsotaan, että väkilukua ei ole voitukaan kääntää nousuun, koska kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta alkaen valmisteltu kyläkaava valmistui vasta vajaa vuosi sitten.

 

Pelkät pelto- ja metsätilkut eivät enää riitä asukkaiden houkuttelemiseen. Muuttajat eivät etsi tonttia, vaan kotia. Kyliin asettuminen pitäisi tehdä helpommaksi. Tulijoita voisi olla, jos perikunnat suostuisivat vuokraamaan tyhjenneet talonsa. Mutta nyt ne saavat mädäntyä odottamassa, josko jälkipolvet ryhtyisivät remontoimaan mummolasta kesäpaikkaa. Talojen ja tonttien kauppa ei käy sen vilkkaammin. Sekin on kyläläisten käsissä, sillä kunnalla on kylissä vain vähän tontteja.

Luopioisissa on kehitetty malleja siihen, miten asettumista voitaisiin helpottaa. Luovuudestaan palkittu kunta sai maanlaajuista mainetta sadan tonnin taloillaan. ViherKostialan pientalot ovat päivitetty versio valmiista maalaistalopaketista.

Tähän saakka kirkonkylän kehittäjille on ollut itsestään selvää, että kylällä on ainutlaatuinen ”alakoulukampus”, jonka ympäriltä löytyvät kaikki mahdolliset harrastusmahdollisuudet: liikuntahalli, tenniskenttä, pelikentät, kaukalo, frisbeegolfradat, kirjasto, uimaranta, urheilukenttä ja kuntorata. Jos koulua ei enää ole, pientaloja on turha kaupata ensiasunnoiksi. Niistä tulee taas mummonmökkejä.

 

Luopioisten kuntalaistilaisuuden päällimmäiseksi toiveeksi nousi lisäaika ehdotusten tekemiseen. Kylät kaipaisivat lisäaikaa myös näyttääkseen kyntensä. Jos koulutilanne rauhoitettaisiin muutamaksi vuodeksi, niillä olisi tilaisuus osoittaa, että asukas- ja oppilasmäärät saadaan kasvuun. Jos tavoiteltuun rajaan ei määräajassa yllettäisi, lakkautuspäätös olisi helpompi niellä.

Kyläkouluille annettava lisäaika ei maksaisi kohtuuttomasti. Jos sen jälkeen päädyttäisiin kahden koulun malliin, sen toteuttaminen olisi lopulta Luopioisten suunnalla helpompaa kuin Onkkaalassa. Luopioisissa olisi kyse siitä, kuskataanko kylien lapset Aitooseen 7- vai 13-vuotiaasta alkaen. Onkkaalassa tarvitaan saman tien lisää tilaa, koska Kostian koulu on jo nyt levittäytynyt myös VPK:n talolle.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.